Britanci zapretili Keli Klarkson: Ne damo prsten Džejn Ostin!

Nacionalno blago

Britanci zapretili Keli Klarkson: Ne damo prsten Džejn Ostin!

Pop kultura -
Pobednica Američkog idola kupila je prsten od zlata i tirkiza na aukciji prošle godine za 150.000 funti ali je ministar kulture Ed Vejzli zabranio da prsten napusti zemlju

LONDON - Britanska vlada odlučna je da spreči pevačicu Keli Klarkson da iz zemlje iznese prsten koji je nekada pripadao književnici Džejn Ostin.

Pobednica "Američkog idola" kupila je prsten od zlata i tirkiza na aukciji prošle godine za 150.000 funti ali je danas ministar kulture Ed Vejzli zabranio da prsten napusti zemlju do 30. septembra u nadi da će se pojaviti neki britaski kupac.

Vejzi je rekao da skroman životni stil Ostinove i prevremena smrt znače da su "njeni predmeti veoma retki zbog čega se nadam da će neki britanski kupac kupiti ovaj jednostavni i elegantni prsten kako bi bio sačuvan za naciju".

Britanska vlada ima oblašćenja da privremeno zaustavi izvoz dela za koja se proceni da su nacionalno blago. Džejn Ostin je možda najvoljenija britanska knjižervnica. Autorka je nekoliko romana među kojima su najpopularniji "Razum i osećajnost", "Gordost i predrasuda" i "Ema".Klarksonova je poznata po hitovima "Stronger", "People like us", "Since U Been Gone".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track