Deni Glover stiže u Bosnu

U petak počinje 19. Sarajevo film festival

Deni Glover stiže u Bosnu

Pop kultura -
Osim američkog glumca, publici će se pokloniti i reditelj Dejvid Gordon Grin, a u žiriju će biti Danis Tanović i Uliks Fehmiju

Bez srpskih filmova u glavnoj selekciji!Projekcijom filma „Epizoda u životu berača željeza“ oskarovca Danisa Tanovića u petak počinje 19. po redu Sarajevo film festival, koji će trajati do 24. avgusta. Biće prikazan 241 film u 12 selekcija, a za nagrade će se takmičiti devet igranih filmova, 10 kratkometražnih i 21 dokumentarac.Brojne svetske faceGlavna zvezda ovogodišnjeg festivala biće američki glumac Deni Glover, široj publici poznat po filmskom serijalu „Smrtonosno oružje“, u kojem je igrao s Melom Gibsonom. Najavljen je i dolazak reditelja Dejvida Gordona Grina, Arija Folmana, Pabla Bergera, Sabastijana Lelija, kao i glumaca Adama Bakrija, Valeda Zuajtera i Emila Herša.Najbolji igrani film izabraće žiri u sastavu reditelj Danis Tanović (BiH), glumac Uliks Fehmiju (Srbija), direktor fotografije Kristin A. Mejer (Nemačka), umetnički direktor programa Kritičarska nedelja Kanskog festivala Šarl Teson (Francuska) i glumica Mirela Oprisor (Rumunija).Već tradicionalno, biće dodeljene nagrade Srce Sarajeva za najbolji igrani film, najboljeg glumca i glumicu, kratki i dugometražni film, kao i specijalna nagrada žirija.Brinu o talentimaU okviru festivala sedmi put se organizuje Sarajevo talent kampus, namenjen mladim filmskim stvaraocima iz zemalja jugoistočne Evrope, u kojem će učestvovati i 10 autora iz Srbije, i to reditelji Miona Bogović i Ivan Stojiljković, filmski kritičari Daniel Mandić i Ivan Velisavljević, scenaristi Gorana Jovanović i Maša Seničić, glumica Višnja Obradović, te producenti Petar Mitrić, Anica Stojanović i Marija Stojanović.Na zatvaranju će biti prikazan film „Kutija za užinu“ Riteša Batra, snimljen u koprodukciji Indije, Francuske, Nemačke i SAD.

Osvojili 17 nagrada... Scena iz filma „Krugovi“
Osvojili 17 nagrada... Scena iz filma „Krugovi“

Krugovi pred 3.500 ljudiPosebna čast u Sarajevu biće ukazana reditelju Srdanu Goluboviću. Njegov film „Krugovi“ biće prikazan van takmičarske konkurencije u bioskopu na otvorenom pred 3.500 ljudi. Ovo ostvarenje već je osvojilo 17 nagrada, a inspirisano je sudbinom Srđana Aleksića, koji je u ratu spasao život prijatelju druge vere izgubivši sopstveni.Srbi s kratkim filmovimaČast srpske kinematografije brane samo tri ostvarenja. U takmičarski program ušao je kratki film „Rebitlend“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, koji je osvojio Kristalnog medveda na ovogodišnjem Berlinalu, kao i dokumentarci „Anplag“ Mladena Kovačevića i „Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka“ Ivane Todorović.„Rebitlend“ prikazuje jedan dan u životu ružičastih zečeva koji svakog dana ustaju rano i idu daleko kako bi glasali na slobodnim i demokratskim izborima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track