Forbs: EL Džejms na vrhu liste pisaca sa najvećom zaradom

Pedeset nijansi - siva

Forbs: EL Džejms na vrhu liste pisaca sa najvećom zaradom

Pop kultura -
E-knjige su bile ključni faktor jer su čitaoci lako mogli da kupe ove romane prepune seksa i diskretno ih čitaju u javnosti, navodi se na sajtu magazina "Forbs"

Britanska autorka erotske trilogije "Pedeset nijansi siva" E L Džejms na vrhu je "Forbsove" liste pisaca sa najvećom zaradom.

Nekadašnja televizijska producentkinja tako je nadmašila redovne goste liste - Džemsa Patersona, Danijelu Stil i Stivena Kinga sa zaradom od 95 miliona dolara do juna 2013. samo zahvaljujući trilogiji prevedenoj na brojne svetske jezike (u Srbiji u izdanju "Lagune").

"E-knjige su bile ključni faktor jer su čitaoci lako mogli da kupe ove romane prepune seksa i diskretno ih čitaju u javnosti", navodi se na sajtu magazina "Forbs".

Nekadašnji "broj jedan" Paterson sada je na drugom mestu liste sa zaradom od 91 milion dok je na trećem Suzan Kolins, autorka serijala "Igre gladi" (U Srbiji u izdanju "Vulkana") sa 55 miliona dolara. "Igre gladi" su 2012. adaptirane za veliko platno i film je zaradio 684 miliona dolara.

Na četvrtom mestu je tok šou voditelj Bil O"Rajli a na petom je Danijela Stil sa zaradom od 26 miliona dolara.

Den Braunov "Inferno" (Pakao) je najprodavanija knjiga 2013. pa je tako sa zaradom od 22 miliona on otišao na deveto mesto top 10 liste koju zaokružje King sa zaradom od 20 miliona dolara.

"Forbs" liste sastavlja na osnovu podataka koje dobija od izdavačkih kuća, izvora u industriji i knjižara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track