Kajl Istvud: Ljubav prema muzici nasledio sam od oca

Stigao u Niš na festival

Kajl Istvud: Ljubav prema muzici nasledio sam od oca

Pop kultura -
Drago mi je što sam uspeo da izgradim sopstveni muzički identitet i da ne budem samo sin Klinta Istvuda, kaže istaknuti američki džezer

Uživa u gradu na Nišavi.Sin holivudske megazvezde Klinta Istvuda, kontrabasista, bas-gitarista i kompozitor Kajl Istvud juče je stigao u Niš, gde će učestvovati na džez festivalu Nišvil. Kajl je u očevo ime primio i specijalnu nagradu, koju je organizator čuvenom glumcu dodelio za promociju džez kulture.Fan Novaka ĐokovićaOsim talenta za muziku i za film - jer je kao mali glumio sa Klintom - Kajl je od oca nasledio lepotu i šarm, pa su odmah po ulasku u nišku Tvrđavu, na konferenciji za novinare, obožavateljke počele da ga opsedaju.Kajl, koji je prvi put u Srbiji, a drugi put u bivšoj Jugoslaviji, jer je 1969. godine bio na snimanju sa ocem u Hrvatskoj, izneo je veoma pozitivne utiske o našoj zemlji.- Ono što sam dosad video mnogo mi se dopada, a iskoristiću priliku da još bolje upoznam zemlju Novaka Đokovića, čiji sam veliki fan - kazao je Istvud i priznao da, osim što gleda, rado igra tenis.On već osam godina živi u Parizu, za koji kaže da je pravo mesto za sve koji se bave muzikom.- Sarađujem s muzičarima iz Pariza i Londona, ali sam pod uticajem muzike iz cele Evrope, istočne i severne Afrike. U Niš sam stigao sa svojim bendom, čiji su članovi iz Londona. Nišlijama ćemo se predstaviti autorskim kompozicijama, mojim ali i članova moga benda. Biće i naših interpretacija džez standarda i, naravno, filmske muzike koju sam komponovao.Roditelji ga usmeriliObjasnio je i kako je odlučio da postane profesionalni muzičar.- Ljubav roditelja prema džezu, ali i ostalim vrstama muzike na mene je izvršila presudan uticaj. Kao mali sam počeo da sviram klavir, a zatim sam proširio interesovanja. Na moju karijeru najveći uticaj su izvršili Majls Dejvis, Gil Evans i, naravno, Čik Korija, sa kojim sam jedno vreme studirao. Drago mi je što sam uspeo da stvorim izgradim muzički identitet, da se realizujem kao profesionalac, te da ne budem samo sin Klinta Istvuda. Najviše se ponosim muzikom koju sam napisao za film „Pisma sa Ivo Džime“, mislim da sam tu maksimalno iskazao svoj talenat. Zadovoljnim me čine i poslednja dva albuma, koja pokazuju koliko je bend u celini napredovao - naglašava Istvud.

Klint se obradovao nagradi iz nišaNa novinarsko pitanje kako je njegov otac reagovao na vest da je dobitnik niške nagrade za doprinos džezu, Kajl je istakao da se veoma obradovao:- Ocu je bilo veoma drago, on je veliki obožavalac džeza i veoma je srećan što sam ja odabrao taj put.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track