NOVI SAD: Počinje Sinema siti

Šesti Međunarodni filmski festival

NOVI SAD: Počinje Sinema siti

Pop kultura -
Od ponedeljka, u Novom Sadu, publika će biti u prilici da vidi više od 130 inostranih i domaćih ostvarenja

Filmom "Fajnal kat: Lejdis end džentlmen" mađarskog reditelja Đerđa Palfija, koji je bio prikazan na ovogodišnjem Kanu, u ponedeljak 26. avgusta, u bioskopu "Arena sinepleks" počinje šesti Međunarodni filmski festival "Sinema siti" u Novom Sadu.

Ovo neobično i zanimljivo Palfijevo dugometražno ostvarenje sastavljeno od kadrova iz 450 najvećih svetskih filmskih klasika, kao cilj, kako je objasnio autor, ima kritiku mađarskih vlasti zbog odsustva finansijske i svake druge podrške filmskim stvaraocima u zemlji. Palfi je tri godine radio na filmu u kome hiljade evropskih i holivudskih zvezda "glume" zajedno u "ljubavnoj priči o savršenom čoveku i savršenoj ženi".

Do 1. septembra, novosadska publika imaće priliku da vidi više od 130 filmova, program je svrstan u 11 selekcija, a tu su i brojni prateći događaji. Gost festivala je veliki izraelski reditelj Eran Riklis, kome je ove godine posvećena selekcija Respect to ("U čast..."), u kojoj će biti prikazana njegova ključna ostvarenja - Cup Final, "Sirijska mlada", "Limunovo drvo" i "Maslina". Ista selekcija ove godine posvećena je i Želimiru Žilniku, a publika će imati priliku da vidi čak 18 igranih i dokumentarnih filmova autora, koji je i začetnik žanra koji je nazvan dokumentarna drama.

U selekciji "Nacionalna klasa" biće predstavljena kompletna ovogodišnja srpska produkcija: "Kad svane dan" Gorana Paskaljevića, "Krugovi" Srdana Golubovića, "Falsifikator" Gorana Markovića, "Ljubav dolazi kasnije" Hadži-Aleksandra Đurovića, "Led" Jelene Bajić Jočić, "S/kidanje" Koste Đorđevića, "Odumiranje" Miloša Pušića, "Država" Jelene Marković, "Ljuljaška" Tamare Drakulić, "Mamaroš" Momčila Mrdakovića.

Među 13 filmova iz nacionalne selekcije su i "Artiljero" Srđana Anđelića, "Vir" Bojana Vuka Kosovčevića, i "Gde je Nađa?", koji potpisuju studenti FDU u Beogradu Aron Sekelj, Raško Milatović, Miloš Milovanović, Nemanja Vojnović, Petar Ristovski, Tea Lukač, Marko Đorđević, Luka Popadić.

Selekcija Edžit Point donosi pregled najboljih filmova svetske festivalske scene (iz Berlina, Kana, Roterdama, Toronta, Lokarna, sa Sandensa...), u selekciji Hungry Days biće prikazani prvi i drugi filmovi mladih autora koji su postigli uspehe na svetskoj sceni, a selekcija Up To 10.000 Bucks i ove godine prikazuje ostvarenja snimljene budžetom manjim od 10.000 dolara, koji nije predstavljao ograničenje u stvaranju kvalitetnih filmova...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track