Sto pesnika na novosadskom trgu

Osmi međunarodni književni festival

Sto pesnika na novosadskom trgu

Pop kultura -
U ponedeljak počinje Osmi međunarodni književni festival u Novom Sadu, uz učešće oko stotinu pisaca, književnih teoretičara, prevodilaca, muzičara i glumaca iz raznih zemalja

Uz izvesnu redukciju programa zbog sveopšte besparice, Osmi međunarodni književni festival u Novom Sadu počeće u ponedeljak, a trajaće do 29. avgusta.

Na Festivalu će učestvovati oko stotinu pisaca, književnih teoretičara, prevodilaca, muzičara i glumaca. Među njima, više od 20 pesnika stiže iz Engleske, Škotske, Nemačke, Rusije, Rumunije, Mađarske, Poljske, Danske, Slovačke i Kube.

Prema najavi književnika i direktora Festivala Jovana Zivlaka, zemlja - gost biće Rumunija koja će predstaviti šest pesnika kao i antologiju savremene poezije čiji je sastavljač i prevodilac, Slavomir Gvozdenović.

"Reč je o najprestižnim autorima u središnjim tokovima savremene rumunske poezije: Mirča Kartaresku, Dan Koman, Jon Murešan, Joan Es. Pop, Radu Vanku, Dan Soču", ističe Zivlak.

O savremenoj rumunskoj poeziji govoriće dr Kornel Ungureanu, a festivalskoj šarolikosti će doprineti i 10 mladih pesnika koji će učestvovati u takmičenju za najboljeg slemera.

Osim čitanja na Trgu mladenaca (svake večeri od 21 čas), i u urbanim ambijentima Novog Sada biće upriličeni i književnokritički razgovori o savremenoj poeziji. Poseban simpozijum planiran je za 28. avgust u Gradskoj biblioteci na temu "Književnost otpora - autonomija, subverzija, ironija". Učestvovaće 15 istaknutih domaćih kritičara, filozofa i pisaca koji su u najvećoj meri akteri savremene domaće književne scene.

Predviđena su i dva dana za čitanje poezije sa novosadskih balkona u Zmaj Jovinoj ulici u ranim večernjim satima. Učestvovaće domaći i strani pesnici. U okviru Festivala dodeljuju se tri nagrade. "Brankova nagrada", za mlade pesnike biće uručena 27. avgusta Anji Marković (1988) iz Beograda.

Međunarodna nagrada za književnost "Novi Sad", koja se dodeljuje osmi put, pripala je Mirči Kartareskuu (1956), istaknutom rumunskom piscu. Svečano uručenje i njegovo književno veče planirano je za 28. avgust na novosadskom Trgu mladenaca. Nagrada za najboljeg slemera Srbije biće uručena 29. avgusta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track