Podeljene silne nagrade: Bata dobio šah s likom Konstantina
Foto: Fonet

Završeni Filmski susreti u Nišu

Podeljene silne nagrade: Bata dobio šah s likom Konstantina

Pop kultura -
Našem dragom kralju glume svi ovi kraljevi, lovci, topovi i pešaci žele da što pre ozdravi i da ima još uloga, kazao je Dragan Vujić Vujke

Do sledeće godine.Festival glumačkih ostvarenja domaćeg filma u Nišu, 48. po redu, završen je u subotu dodelom nagrada gotovo svim prisutnim umetnicima, pa i onima koji nisu došli, niti su igrali u prikazanim filmovima.Glavna festivalska nagrada Gran-pri Naisa pripala je Borisu Isakoviću za ulogu Strahinje u filmu „Odumiranje“. Car Konstantin je uručen Aleksandru Berčeku, prošlogodišnjem laureatu Naise, za ulogu Ranka u filmu „Krugovi“, koji je ovogodišnji srpski kandidat za Oskara, dok je Carica Teodora otišla u ruke Neli Mihajlović za ulogu majke Stane u filmu „Led“.Najviše nagrada osvojila je glumačka ekipa „Odumiranja“ reditelja Miloša Pušića. Emir Hadžihafisbegović dobio je Povelju za stranog glumca, baš kao i Mustafa Nadarević za glavnu ulogu u filmu „Kad svane dan“ i Momčilo Otašević za glavnu ulogu u filmu „Led“, koji je jedini lično zahvalio žiriju i publici, dok su prethodna dvojica poslala telegrame. Savet festivala ove godine dodelio i Specijalnu povelju glumcu za izuzetan doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji, koja je pripala legendarnom Velimiru Živojinoviću. Bati je pripao ručno izrađen šahovski komplet s likom Konstantina i učesnicima bitke kod Midejskog mosta.- Našem dragom kralju glume svi ovi kraljevi, lovci, topovi i pešaci žele da što pre ozdravi i stane na noge, da se vrati na posao i ima još uloga - rekao je umetnički direktor festivala Dragan Vujić Vujke.Organizator festivala Niški kulturni centar se, za razliku od prethodnih godina, pobrinuo da sve protekne u najboljem redu.

Rimljani čuvali Batin šah
Rimljani čuvali Batin šah

Boris Isaković
Boris Isaković

Aleksandar Berček
Aleksandar Berček

Ispunio obećanjeSećate se da sam vam prošle godine rekao: „Videćemo se mi i dogodine“ - kazao je šeretski Aleksandar Berček, zahvaljujući niškoj publici prilikom uručenja priznanja.

Umorni Aljoša Vučković Žiri festivala ove godine sačinjavali su Đurđija Cvetić, Aljoša Vučković i Marko Živić.- Vidite kako pašljivo i radoznalo i sporo otvaram koverte da vam saopštim ime dobitnika. Smešno, kad ga već znam - kazao je Živić pre nego što je saopštio ime.Umor je izgleda pokosio Aljošu, jer je pri dodeli nagrada bio nekako kao „usporeni film“, pomalo nesiguran na umornim nogama. Kad je rekao da je nagradu dobio Nikola Rakočević, strpljivo je čekao da se glumac pojavi, ali pošto je shvatio da nije tu, samo je dodao: „Iz dobro obaveštenih izvora saznao sam da je odsutan“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track