Tamnopute manekenke optužile Viktoriju Bekam za rasizam!

Kreatori namerno biraju bele modele

Tamnopute manekenke optužile Viktoriju Bekam za rasizam!

Pop kultura -
One su izjavile da se Viktorija Bekam, Mark Džejkobs, i drugi dizajneri ponašaju kao rasisti i namerno biraju samo bele modele

Tamnopute manekenke na čelu sa Naomi Kempbel smatraju da je nepravedno što imaju manje angažmana od svojih koleginica svetlijeg tena.

Kao primer, navele su reviju Viktorije Bekam, u kojoj je učestvovala samo jedna Afroamerikanka.

Manekenke kao što je Naomi Kempbel kažu da su imale mnogo više posla tokom osamdesetih, kada su počinjale, nego danas.

One su izjavile da se Viktorija Bekam, Mark Džejkobs, i drugi dizajneri ponašaju kao rasisti i namerno biraju samo bele modele. Na njihovom spisku su i Šanel, Armani, Guči i druge ugledne modne kuće.

Naomi i njena koleginica Iman, supruga Dejvida Bouvija, udružile su se sa bivšom manekenkom Betan Hardison i osnovale organizaciju "Diversity Coalition" (koalicija za različitost), koja se bori protiv rasnih predrasuda u modnoj industriji.

"Sezonu za sezonom, dizajneri angažuju samo jednu ili nijednu tamnoputu manekenku za svoje revije. Taj čin je rasistički, bez obzira da li su imali takvu nameru ili ne. Odbijanje da prihvate nekog ko je druge boje, pokazuje da su kreatori prešli granice estetike. Zahtevamo da nas cenite prema talentu i lepoti, a ne prema boji kože", navodi se u otvorenom pismu koje je organizacija uputila čelnicima modne industrije iz Njujorka, Pariza i Milana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track