BORCI PROTIV MRAČNIH SILA: Partizanska eskadrila kopija Zvezdanih ratova!

Poređenje Titovih partizana i galaktičke imperije

BORCI PROTIV MRAČNIH SILA: Partizanska eskadrila kopija Zvezdanih ratova!

Pop kultura -
Film Zvezdani ratovi: Nova nada prati priču mladića koji se pridružuje pobunjenicima u borbi protiv zle galaktičke imperije, dok Eskadrila mladića koji postaje deo prve partizanske eskadrile u borbi protiv zlog Trećeg rajha

Partizanska eskadrila kopija je Zvezdanih ratova!Na prvi pogled ostvarenja Zvezdani ratovi i Partizanska eskadrila nemaju mnogo zajedničkog, prva je holivudski začetnik priče o sili, a drugo kultni film jugoslovenske kinematografije.

Zanimljivo je da je film "Zvezdane staze: Nova nada" nastao 1977, a režirao ga je Džordž Lukas, dok je Eskadrilu dve godine kasnije, 1979, režirao Hajrudin Krvavac.

Na blogu Skelter helter, koji se bavi upoređivanjem Titovih partizana i galaktičke imperije, pojavila se zanimljiva analiza u kojoj se dokazuje da su ova dva filma veoma slična, kao i da su brojni likovi identični, Luk Skajvoker i Dalibor, Dart Vejder i Klauberg, Han Solo i Vuk...

Ostvarenje Zvezdani ratovi: Nova nada prati priču mladića koji se pridružuje pobunjenicima u borbi protiv zle galaktičke imperije. Naučivši džedajske veštine postaje pilot. Sa saborcima uništava Zvezdu smrti.

S druge strane, Partizanska eskadrila prati mladića koji postaje deo prve partizanske eskadrile u borbi protiv zlog Trećeg rajha. Kada je savladao pilotske veštine, zajedno sa svojim drugovima uništava važan deo neprijateljske infrastrukture.

U analizi su upoređeni, ne smao likovi i fabula, nego i scene koje su skoro identične, od borbe partizana, napada nerijatelja do poslednje scene gde nekolicina preživelih u borbi protiv mračnih sila bivaju dočekani kao heroji.

http://www.youtube.com/watch?v=1g3_CFmnU7k
http://www.youtube.com/watch?v=V4JiJ6pHH_s
Učitelj i šegrt
Učitelj i šegrt

Posle pobede nad mračnim silama, dočekani kao heroji
Posle pobede nad mračnim silama, dočekani kao heroji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track