Ko ne spava, deblja se!

Ko ne spava, deblja se!

Stil -
Oni koji koji spavaju manje svakog dana je u proseku unosila 549 više kalorija

VAŠINGTON - Ako ne spavate dovoljno može se dogoditi da jedete više što povećava šanse da postanete gojazni, otkrili su istraživači koji su predstavili svoju studiju na ovogodišnjoj Naučnoj konferenciji o epidemiologiji i prevenciji/ishrani, fizičkoj aktivnosti i metabolizmu.

"Proveravali smo da li manjak sna utiče na nivo hormona leptin i grelin, veću količinu hrane koju ljudi unose i energiju koja se troši kroz aktivnost", izjavio je autor studije i profesor medicine i kardiovaskularnih bolesti na Klinici Mejo u Ročesterudr Virend Somers.

Sajt Medicalnewstoday prenosi da su istraživači proučavali 17 zdravih muškaraca i žena tokom osam noći, pri čemu je polovina ispitanika spavala normalno, a druga polovina samo dve trećine uobičajenog vremena.

Istraživači su ustanovili da grupa lišena sna koja je spavala sat i 20 minuta manje od kontrolne grupe svakog dana je u proseku unosila 549 više kalorija.

Količina energije utrošena tokom aktivnosti nije značajno varirala između te dve grupe, što navodi na zaključak da oni koji su manje spavali nisu trošili dodatne kalorije.

Manjak sna je povezan sa povišenim nivoom leptina i sniženim nivoom grelina - što je verovatno posledica, a ne uzrok, preteranog unošenja hrane.

"Manjak sna je sve prisutniji problem, s obzirom da se 28 odsto odraslih osoba žali da spava šest ili manje sati", kaže jedan od istraživača dr Endrju D. Kalvin.

Istraživači su istakli da studija navodi na zaključak da manjak sna može da bude važan deo i jedan od razloga porasta telesne težine i gojaznosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track