Najnovije vesti

Jaja kuvaju u urinu nevinih dečaka!

Poslastica

Jaja kuvaju u urinu nevinih dečaka!

Stil
21:14h
Najpre se jaja potapaju, a potom kuvaju u urinu dečaka po mogućstvu mlađih od 10 godina i dvostruko su skuplja od običnih

DONGJANG - U gradu Donjang na istoku Kine desetine prodavaca jaja pripremaju se za kuvanje neobičnog prolećnog jela izuzetno popularnog u ovom gradu.

Kofe i kante pune dečačkog urina skupljaju se iz osnovnih škola u okolini jer je urin ključni sastojak za pripremu jela "jaja nevinih dečaka". Ova jaja pripremaju se tako što se potapaju i kuvaju u urinu dečaka, po mogućstvu mlađih od deset godina.

Ne postoji objašnjenje zbog čega je neophodno da to bude urin dečaka ali je to tradicija koja, kako prenosi Rojters, traje vekovima.

Miris ovih jaja teško je promašiti među brojnim tezgama uličnih prodavaca koji prodaju ovo jelo uz komentar da ima izvanredna medicinska svojstva.

"Ako pojedeš jaje nećeš patiti od sunčanice", kaže Ge, jedan od prodavaca. "Ona su dobra za zdravlje. Naša porodica ih jede svakog dana".

Potreban je ceo dan kako bi se pripremila ova jedinstvena jaja. Najpre se ona potapaju, potom kuvaju u urinu. Kada se skuvaju, ljuska se izlomi i jaja se ostave da se krčkaju u urinu na tihoj vatri još nekoliko sati.

Ge već 20 godina prodaje ovo jelo, a svako jaje prodaje za 1,5 juana što je duplo skuplje od cene običnih jaja.

Većina stanovnika Dongjanga uživa u ovoj "poslastici" i veruju da ova jaja smanjuju telesnu toplotu, pospešuju cirkulaciju i osvežavaju telo, iako medicinski stručnjaci sumnjaju u medicinska svojstva ovog jela.

Jaja se ne prodaju samo na ulici. Mnoge porodice same prikupljaju neophodne sastojke i pripremaju ih u svojim kućama. Popularnost ovog jela dovela je do toga da lokalna vlada predloži da se "jaja nevinih dečaka" stave na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja