Lečio neplodnost, a krišom davao svoju spermu

Napravio 600 dece?

Lečio neplodnost, a krišom davao svoju spermu

Stil -
Britanac Bertold Vizner svojoj klinici za lečenje neplodnosti u Londonu sredinom prošlog veka donirao spermu, od koje su začete stotine beba

LONDON - Bolesnik.Pokojni britanski naučnik Bertold Vizner ima 600 dece! Biolog poreklom iz Austrije decu je začeo tako što je bio donor sperme u klinici za lečenje neplodnosti u Londonu, koju je četrdesetih godina prošlog veka osnovao sa ženom Meri Barton.Klinika, koja je radila do sredine šezdesetih godina, obezbeđivala je spermu sa „inteligentnim genetskim materijalom” za srednju i visoku klasu, a Bartonova je uništila medicinsku dokumentaciju, tako da većina onih koji su začeti u toj bolnici nema podatke o svojoj pravoj porodici.Advokat Dejvid Golanc i režiser iz Kanade Beri Stivens, koji su začeti na toj klinici, sproveli su istraživanje, koje je pokazalo da je dve trećine donirane sperme bilo Viznerovo. Naime, 2007. urađeni su DNK testovi 18 ljudi začetih na klinici između 1943. i 1962, a rezultati su pokazali da je 12 njih začeto Viznerovom spermom. Takođe, procenjuje se da je na klinici začeto ukupno oko 1.500 beba, a da je naučnik imao 20 donacija godišnje, što znači da je za njim ostalo između 300 i 600 dece. Bračni par je koristio visokointeligentne porodične prijatelje kao donore sperme, ali je nedovoljan broj donatora verovatno naterao Viznera da obezbedi većinu.Dejvid Golanc je saznao da je jedan od Viznerovih bioloških sinova 2007, nakon DNK testova. On kaže da su mu roditelji 1965, kad je imao 12 godina, rekli da je rođen pomoću sperme donora, ali mu nikad nije rečeno ko mu je biološki otac. Golanc kaže da su mu osećanja pomešana kad je u pitanju njegova neobična porodična istorija.- Malo je neprijatno, jer je veštačka oplodnja tada bila razvijena samo za osemenjavanje stoke. Međutim, bilo je neobično kad sam upoznao 11 polubraće i sestara, koji su sa mnom radili DNK analize. Takođe, frustrirajuće je to što imam još stotine braće i sestara. Voleo bih jednog dana da ih sve upoznam i zakupim veliki prostor da napravimo žurku - kaže Golanc.Inače, Vizner je umro 1972, u 70 godini. Njegova žena preminula je 11 godina posle njega.

Dejvid Golanc jedan je od sinova serijskog tate

Nevin, a ima 14 deceTrent Arseno (36) uzburkao je javnost u decembru prošle godine, nakon što je otkriveno da je pomoću njegovog semena začeto 14 dece. Čovek iz Kalifornije, koji je i dalje nevin, otvorio je besplatnu banku sperme na internetu, kako je sam rekao, da bi pomogao parovima koji nemaju dece ni para, a kojima je jedini izlaz seks s nepoznatom osobom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track