Mozak kriv za gojaznost

Mozak kriv za gojaznost

Stil -
Gojazne osobe imaju veću aktivnost mozga u odgovoru na slatku i masnu hranu, što sugeriše na značajnu ulogu signala povezanih sa motivacijom za jedenjem

LONDON - Jedan od glavnih razloga dramatičnog povećanja broja gojaznih ljudi u svetu mogao bi biti u povećanju osetljivosti na visokokalorijsku hranu koja je svima dostupna, prenosi medicinski časopis "Trends in Endocrinology and Metabolism".

Na osnovu slikovnih prikaza ljudskog mozga, primećene su razlike u aktivnosti mozga između mršavih i gojaznih osoba i tom prilikom je identifikovana i mreža prenosa signala u mozgu odgovorna za kontrolu apetita.

Dokazano je da je moždani mehanizam nastanka debljine vrlo složen, te da određeni signali igraju kritičnu ulogu u osetljivosti prema debljini.

Gojazne osobe imaju veću aktivnost mozga u odgovoru na slatku i masnu hranu, što sugeriše na značajnu ulogu signala povezanih sa motivacijom za jedenjem.

Sve do sada istraženo podržava činjenicu da je debljina neurobihevioralni problem - bolest koja je rezultat preosetljivosti mozga na nezdravu okolinu.

Debljina predstavlja jednu od najozbiljnijih pretnji zdravlju populacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track