Doživite dodir neba!

Priobalni vrh Evrope

Doživite dodir neba!

Stil -
Tahtali, najviši vrh planine Taurus na obalama Antalijskog zaliva u Turskoj, svojom veličinom i prirodom mami turiste iz celog sveta

Div s Mediterana.Planinski venac Taurus, koji izvire iz Sredozemnog mora i seže do neverovatnih 2.365 metara, koliko je visok Tahtali, antalijskoj obali daje pečat veličanstvenosti koja oduzima dah. Sa snežnim pokrivačem i večnom vatrom koja poslednjih 3.500 godina kulja iz pukotina u stenama, dominira celom Turskom rivijerom.

Iako na prvi pogled planina izgleda nepristupačna, grandiozna prirodna tvorevina koja se uzdiže iza milionske Antalije, sve je samo ne to. Uz velike gondole koje klize najdužom vazdušnom žičarom Evrope, koja iznosi čak 4.350 metara, Taurus i njen vrh postali su omiljeni vidikovac stotina hiljada turista iz celog sveta.

Osećaj koji doživite kad se desetak minuta uspinjete ka najvišem priobalnom vrhu Starog kontinenta može da se meri jedino sa letenjem. Borovi, sneg, sunce i more smenjuju vam se pred očima u kadrovima koji se urežu u sećanje za ceo život.

A na krovu turske obale dočekuje vas kristalno čist vazduh obojen mirisom četinara i soli. Svaki udisaj na ovom mestu budi čula i mami osmeh na lice. A tek pogled! S Tahtalija on seže hiljadama kilometara daleko, sve do vrhova Ararata, prkoseći tako skoro dve hiljade metara višoj planinskoj grdosiji.

Panorama koja puca pred pogledom na Antalijski zaliv, sa snegom pokrivene kape ovog planinskog masiva, pokazuje svu lepotu ovog dela sveta.

Biser Mediterana, najstarija i najrazvijenija turistička oblast Turske, s Tahtalija vidi se kao na dlanu. Pred pogledom se smenjuju zalivi, uvalice, hotelski kompleksi i gradovi. A kada gotovo nestvarni vazdušni ogrtač zamenite toplim talasom s mora, osećaj s pravom možete da nazovete božanskim.

Čuvar zaliva

Planinski venac Taurus svojim masivnim izgledom predstavlja čuvara netaknute prirode Antalijskog zaliva. Oblast Antalije, koja nudi mistiku prošlosti današnjem dobu, naziva se Turskom rivijerom. Uz gradove poput Antalije, koja je ujedno i jedna od najvećih luka Sredozemnog mora, Beleka, Kemera, ali i starih središta poput Likeje, ova regija s pravom nosi naziv dragog kamena Mediterana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track