Ženama bolje da imaju manje prijateljica

Ženama bolje da imaju manje prijateljica

Stil -
Rezultati nedavnog istraživanja su pokazali da dve do četiri bliske prijateljice ženama pružaju više radosti i ravnoteže nego čitav "čopor drugarica"

BOSTON - Premda je naš mozak sposoban da se efikasno nosi sa oko 150 prijatelja istovremeno, za žene je bolje da taj krug suze što je više moguće, prenosi kanadski list "Leader-post". Rezultati nedavnog istraživanja su pokazali da dve do četiri bliske prijateljice ženama pružaju više radosti i ravnoteže nego čitav "čopor drugarica".

"Danas se pogrešno veruje da se sreća krije u izobilju, pa je tako poželjno imati ne samo punu kuću, već i mnogo prijatelja. Ovo nas istraživanje, međutim, podseća da je kvalitet u odnosima važniji od kvantiteta", kaže Kerolajn Adams Miler, psiholog sa Harvarda.

Prema jednom drugom istraživanju, koje je sproveo Univerzitet u Kanzasu, žene ulažu više truda u prijateljstva od muškaraca, pa samim tim od njih više i očekuju, ali je i njihovo razočarenje veće kada ih prijateljice iznevere. Naučnici su otkrili da se u procesu sprijateljavanja kod žena oslobađa hormon oksitocin koji deluje umirujuće i ublažava stres. Istraživanja na primatima su pokazala da ženke koje imaju bliske kontakte sa manjom grupom pripadnica istog pola žive duže.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track