Izborite se sa niskim pritiskom

Da živite zdravo

Izborite se sa niskim pritiskom

Stil -
Od ovih tegoba se ne umire, ali se i te kako narušava kvalitet života. Srećom, postoji prirodno rešenje!

Ako pritisak nije uravnotežen, javljaju se problemi. Tegobe mnogo češće uzrokuje visok pritisak, ali ni nizak nije nimalo bezazlen.Umorni ste i iscrpljeni? Nedostaje vam energije i pospani ste? Kad naglo ustanete, osećate vrtoglavicu? Slabi ste i muti vam se vid? Povremeno imate nesvesticu? Teško dišete i teško se krećete? Ako ste potvrdno odgovorili na ova pitanja, verovatno vas muči nizak krvni pritisak ili hipotenzija, koja češće pogađa žene nego muškarce. Zato dame koje imaju ovaj problem ne bi trebalo da drže dijete jer stanje tako može dodatno da im se pogorša, naročito za vreme menstruacije.Simptomi niskog pritiska najčešće nastaju zbog smanjenog dotoka krvi, što znači da do tkiva i organa ne dolaze dovoljne količine kiseonika. Rešenje je, dakle, u poboljšanju cirkulacije. Iako je to moguće učiniti pomoću lekova, najbolje je da problem najpre pokušate da rešite prirodnim putem.Različiti uzrociPoznato je da simptomi nekog zdravstvenog problema nestaju uklanjanjem uzroka. Međutim, kod niskog pritiska to nije toliko jednostavno jer se još uvek ne zna tačno zašto pritisak pada. Smatra se da najveću ulogu igra genetsko nasleđe, a vrlo često uzrok može da bude i neuhranjenost, dehidracija, depresija, bakterijske infekcije, srčane bolesti, obilna krvarenja, kao i zavisnost od alkohola i nikotina.Tečnost je najvažnijaOni koje muči nizak pritisak često ne piju dovoljno tečnosti, što je kobna greška. Dakle, prvo i osnovno što treba da uradite jeste da dnevno popijete bar dve litre vode, a poželjni su i čajevi od koprive, imele, ruzmarina i gloga. Iako se kod problema s niskim pritiskom preporučuje i konzumiranje kafe, s njom ipak ne treba preterivati. Jedna šoljica ujutru sasvim je dovoljna.

Mali, ali česti obrociOsobe s niskim pritiskom ne treba da drže dijete jer im se stanje tako može pogoršati. Nepravilan unos hrane usporava dotok krvi, pa se oni osećaju još umornijim i nemaju energije za normalno funkcionisanje. Ni prejedanje nije dobro jer nakon takvog obroka pritisak pada. Najbolje rešenje je više manjih obroka u toku dana. Namirnice koje se preporučuju su bademi, đumbir, ruzmarin, ženšen, cvekla, beli luk, peršun, celer, žalfija, kopriva, ren, borovnice, dinja, jagode, limun, spanać, paradajz, rotkvice, kukuruz i krompir, riba, piletina i integralne žitarice. Za razliku od osoba koje pate od visokog pritiska, osobe s niskim pritiskom ne bi trebalo da izbegavaju so jer ona podiže pritisak.

Vežbanje je obavezno

Nizak pritisak vrlo često izaziva osećaj umora, pospanosti i nedostatka energije, a u takvom stanju teško je vežbati. Međutim, to je neophodno ako želite da dovedete pritisak u ravnotežu. Vežbe koje se preporučuju su brzo hodanje, lagano trčanje, plivanje, umerena vožnja bicikla i rolera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track