Vitamin K2 nada za obolele od Parkinsonove bolesti

Istraživanje

Vitamin K2 nada za obolele od Parkinsonove bolesti

Stil -
Primenom vitamina K2 ponovo dolazi do aktiviranja defektnih mitohondrija i proizvodnje energije, odnosno do poboljšanja transporta elektrona u mitohondrijima

LONDON - Istraživanje objavljeno u časopisu "Sajens" (Science) o primeni vitamina K2 kod obolelih od Parkinsonove bolesti daje novu nadu pacijentima koji imaju problem sa ovom teškom bolešću.

Ako se gleda nivo ćelija, kod bolesnika s Parkinsonovom bolešću dolazi do poremećaja u aktivnosti mitohondrija i transporta elektrona, što rezultira time da mitohondrije ne proizvode dovoljnu količinu energije za funkcionisanje nervnih ćelija.

U pojedinim delovima mozga to rezultira odumiranjem ćelija, čime se menja komunikacija između nervnih ćelija, a sve to na kraju rezultira tipičnim simptomima, među kojima su smanjena pokretljivost (akinezija), tremor i ukočenost mišića.

Stvarni se uzrok Parkinsonove bolesti nije poznat, ali poslednjih godina naučnici su opisali nekoliko genetskih defekata (mutacija) koje mogu voditi prema smanjenoj aktivnosti mitohondrija.

Upravo istraživanjem tih genskih mutacija na vinskoj mušici, dokazano je da primenom vitamina K2 ponovo dolazi do aktiviranja defektnih mitohondrija i proizvodnje energije, odnosno do poboljšanja transporta elektrona u mitohondrijima, čime se ispravljaju i simptomi povezani s parkinsonizmom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track