Izopačeni seks pingvina šokirao polarnog istraživača

pingvini

Izopačeni seks pingvina šokirao polarnog istraživača

Stil -
Detalji parenja pingvina koje je dr Džordž Marej Levik zapisao tokom ekspedicije smatrani su tako šokantnim da su bili izbrisani iz zvaničnih izveštaja

LONDON- Opisi neobičnih seksualnih rituala među pingvinima, koje je pre 100 godina zabeležio jedan od članova polarne misije kapetana Roberta Falkona Skota, konačno su prikazani javnosti.

Detalji parenja pingvina koje je dr Džordž Marej Levik zapisao tokom ekspedicije smatrani su tako šokantnim da su bili izbrisani iz zvaničnih izveštaja.

On je bio šokiran onim što je opisao kao "izopačeno" seksualno ponašanje mužjaka koje naziva "huliganima" zbog seksualnog nasrtaja na mladunce, mužjake i uginulim ženkama. Toliko je bio zgrožen onim što je video, da je umesto na engleskom svoja zapažanja pribeležio na starogrčkom.

"Ponašanje pingvina se ni u kom slučaju ne može porediti sa nekrofilijom ljudi.

Mužjaci zapravo reaguju na položaj mrtvih ženki koji se ne razlikuje od položaja koje zauzimaju žive ženke prilikom parenja", kazao je on

Danas, međutim, naučnici razumeju biološke razloge koji nagone pingvine na ponašanje koje je dr Levik okarakterisao kao "razvratno".

Levik, pasionirani biolog, pridružio se kao lekar nesretne ekspediciji Tera Nova koju je na Južni pol 1910. poveo čuveni britanski istraživač, kapetan Skot. Jedan je od prvih naučnika koji su izučavali pingvine i prvi koji je posmatrao koloniju ovih ptica tokom cele sezone parenja.

Po povratku u Veliku Britaniju, Levik je bezuspešno pokušao da objavi svoje beleške pod naslovom "Prirodnjačka istorija adeljskih pingvina".

Bilo je to previše šokantno za ono vreme, objašnjava Daglas Rasel sa Prirodnjačkog muzeja u Londonu koji je objavio Levikove zapise.

"Akademski svet post-Edvardijanskog doba nije smogao snage da objavi njegov neverovatni, grafički izveštaj o seksualnom ponašanju adeljskih pingvina", rekao je Rasel u izjavi za BBC, dodajući da naučna javnost u to vreme nije raspolagala znanjem kojim se danas objašnjava ono što Levik u svom izveštaju naziva nekrofilijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track