Kusturica: Obećali su kamenje trebinjske kule

Kusturica: Obećali su kamenje trebinjske kule

Stil -
Reditelj kaže da je imao čvrsto obećanje da će moći da koristi kamenje kule, koja nije pod zaštitom države i da o tome ima i potvrdu

BANJALUKA - Proslavljeni reditelj Emir Kusturica, koga su bošnjački mediji optužili da "ruši kulturno bogatstvo Trebinja" uzimanjem kamena sa ruševina austrijske kule za potrebe "Andrićevog grada", izjavio je da je imao čvrsto obećanje da će moći da koristi taj materijal.

Kusturica je, u intervjuu Glasu Srpske, kazao da je imao čvrsto obećanje da će moći da koristi kamenje kule, koja nije pod zaštitom države i da o tome ima i potvrdu Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa."Iz te zabune došlo je do ovoga, ali treba prestati o tome pričati. Mi smo se povukli, nećemo više tražiti pomoć", rekao je Kusturica koji realizuje projekat "Andrićev grad".

Kusturica je kazao da ne razume takve reakcije i da on i njegova ekipa nisu lopovi i kriminalci, kao što je neko hteo da ih predstavi. "Moja ideja je bila da kamen očerupane austrijske karaule stoji u državnom objektu jer firma "Andrićev grad" ima koncesiju i opet će na kraju, po isteku te koncesije, ostati državi. A to je, očigledno, bila moja greška", rekao on. Izrazivši žaljenje zbog svega što se desilo, Kusturica je izrazio nadu da će, kada "Andrićev grad" bude gotov i bez tog kamena iz austrijske karaule, možda neki od njih shvatiti da to nije bila zla namera.

"U osnovi te namere ne postoji zlo, nego dobro, utoliko nas i Bog vidi, a on sve zna i on će nam pomoći da završimo. Do 28. juna je pola grada gotovo i to će verovatno biti jedan od svetskih rekorda u tako komplikovanoj gradnji. U 2014. godini biće gotova druga polovina", rekao je istaknuti svetski reditelj. Upitan da li će odustati i ako trebinjski parlament odobri korišćenje kamena sa razrušene austrijske kule, on je kazao da mu ne pada na pamet više da bilo šta tamo traži.

"Mi ogromne pare trošimo, privatne i državne, da bismo imali veličanstven rezultat i da bi našem narodu ostala građevina inspirisana literaturom našeg najvećeg pisca i jednog od najvećih svetskih pisaca. Potpuno je bespredmetno da me neko zbog toga gleda s podozrenjem...", kazao je Kusturica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track