Rođene bebe sa tri roditelja

Super bebe

Rođene bebe sa tri roditelja

Stil -
Zasad je dvoje od dece je testirano i ustanovljeno je da nose gene "tri roditelja"

Informacija da je nakon niza eksperimenata rođeno 30 zdrave dece, izazvala je u Americi jos jednu žestoku debatu o etičnosti takvog čina. Zasad je dvoje od dece je testirano i ustanovljeno je da nose gene "tri roditelja".

15 dece rođeno je u proteklih tri godine kao rezultat eksperimentalnog programa koji sprovodi Institut za reproduktivnu medicinu u Nju Džerziju.

Bebe su namenjene ženama koje su imale problema sa začećem. Dodatni geni od žene donatora umetnuti su u jajašca neplodnih žena pre nego što je oplođena, čime se pokušavala povećati mogućnost žena da zatrudne.

Testiranje genskog otiska na dvoje jednogodišnje dece potvrđuje da su nasledila DNA od troje odraslih - dve žene i jednog muškarca.

Činjenica je da su nasledili ekstra gene koji su inkorporirani u njihov genski materijal (koji se inače dobiva iz spermija i jajašca roditelja), što znači da će ih biti moguće preneti dalje na njihove potomke.Promena ljudskog genetskog materijala - s ciljem da se "popravi" ljudska rasa - ledi krv u žilama mnogih baučnika jer genetičari strahuju da bi se ova metoda jednog dana mogla da se koristiti u svrhu stvaranja nove rase ljudi, sa dodatnim željenim karakteristikama kao što su snaga ili visoka inteligencija.

U članku objavljenom u časopisu Human Reproduction (Ljudska reprodukcija), istraživači predvođeni pionirom na području plodnosti prof. Žakom Koenom kažu da je ovo "prvi slučaj modifikacije ljudskog genetskog materijala čiji je rezultat rođenje normalne, zdrave dece".

Pojedini stručnjaci oštro su kritikovali ove eksperimente.

"Ljudi saosećaju sa parovima koji imaju problem sa neplodnošću. Ali ovo izgleda dodatno podupire činjenicu da čitav proces oplodnje "in vitro" dovodi to toga da se na decu gleda kao na objekte na proizvodnoj traci. To je još jedan dodatni i vrlo zabrinjavajući korak nazad i potpuno pogrešan put kojim ide čovečanstvo", zabrinut je Džon Smiton, nacionalni direktor Društva za zaštitu nerođene dece.

Doktor Žak Koen uzeo je jajašca od donora od kojih je izvukao materijal koji sadrži zdrav mitohondrij, pa ga uvukao u jajašce žene koja je želela da zatrudniti.

Zbog činjenice da mitohondrij sadrži genski materijal bebe začete nakon ovog tretmana nasleđuju DNA od obe žene i muškarca, a ta deca tako imaju tri roditelja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track