Tri velika letnja mita

Tri velika letnja mita

Stil -
Da li smete da plivate posle obilnog obroka? Je li loše ako pojedete koštice lubenice i smete li da se češete ako vas ujede komarac?

Opustite se!Postoji mnogo mitova vezanih za leto i opasnosti koje nam određeno ponašanje donosi, pa se nameće pitanje kako iko uspe da se u tim letnjim mesecima uopšte i zabavi. Možda ste posle jela i sami oklevali s ulaskom u more ili trpeli svrab i niste hteli da se češete nakon što vas je ujeo komarac, ali od sada ne morate da brinete jer su to samo - mitovi. Evo nekih od najraširenijih i najmanje istinitih...

1. Mit: Češanjem mesta uboda komarca samo pogoršavate situacijuOvaj mit je donekle tačan. Naime, ukoliko snažno češete mesto uboda, toliko da razderete kožu, bakterije koje možda imate ispod noktiju mogu da inficiraju to mesto. Izgled tog mesta će se pogoršati, pa je u tom slučaju najbolje nabaviti neki preparat protiv svraba.Što se pak tiče mita da komarci više vole osobe sa „slatkom krvi“ - i to je netačno. Prema poslednjim istraživanjima, komarce više privlači dah nego krv, s obzirom na to da su privučeni ugljen-dioksidom i toplotom.

2. Mit: Ne smete plivati 30 minuta posle jela„Ukoliko ste pojeli obilan obrok, nakon kojeg ste otišli na plivanje, najgora stvar koja može da vam se desi jeste da se osećate neprijatno ili da vas uhvati grč“, kaže nutricionista Rebeka Skričfild. Naime, nakon jela telo usmerava krv prema stomaku kako bi se hrana brže svarila. Ukoliko za to vreme odlučite da plivate, deo krvi biće preusmeren u mišiće, zbog čega će se varenje usporiti. Ovo može dovesti do grčeva, pa se u tom slučaju preporučuje da izađete iz vode i da se odmorite.Ne postoji ni jedan jedini dokumentovan slučaj utapanja koji je povezan s obilnim obrokom nakon kojeg je usledilo plivanje, pa je malo verovatno da će vas grč u stomaku toliko onemogućiti da ćete se udaviti.A za one koji misle da im se hrana neće kretati u pravom smeru kroz creva ukoliko su u vodi, valja napomenuti da je to nemoguće jer, kad progutamo hranu, telo dalje sve radi samo, nezavisno od položaja u kojem se nalazi.

3. Mit: Nije dobro jesti koštice lubeniceUkoliko progutate koštice lubenice, ne brinite, ništa vam se neće desiti. Vaš organizam će se prema njima ponašati isto kao i prema svemu drugom što progutate, pa će probati da ih svari, i verovatno će u tome i uspeti. Kad bi osoba pojela sve koštice iz jedne lubenice, sve što bi joj se dogodilo je da bi preterala s unosom kalorija za jedan dan. Naime, jedna čaša koštica sadrži 602 kalorije, 31 gram proteina (kao, na primer, pileće grudi), kao i 51 gram masti, što je prosečan potreban dnevni unos za jednu osobu.Uz to, valja znati da se koštice lubenice jedu u raznim delovima sveta, kao što su Nigerija i Kina, a u celoj Aziji koriste se u medicini za čišćenje bubrega. Ukoliko se ipak bojite da će u vama izrasti lubenica, znajte da slučaj rasta lubenice u ljudskom organizmu u istoriji medicine nikad nije zabeležen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track