Krvožedni parazit dobio ime po Bobu Marliju
Foto: Reuters

Karipski vampir

Krvožedni parazit dobio ime po Bobu Marliju

Stil -
"Gnathia marleyi" naučni je naziv za sićušnog ljuskara koji se hrani krvlju riba

LITL ROK - Podvodni parazit koji je nedavno otkriven na Karibima dobio je ime po legendarnom rege muzičaru, Bobu Marliju.

"Gnathia marleyi" naučni je naziv za sićušnog ljuskara koji živi na koralnim grebenima Kariba i hrani se krvlju riba.Parazita je zajedno sa svojim timom otkrio i "krstio" dr Pol Sikel, biolog sa Univerziteta u Arkanzasu.

Sikel je svoje nalaze o novoj vrsti parazita, prvoj koja je otkrivena poslednjih dvadeset godina, predstavio u junskom izdanju časopisa "Zootaxia".

"Nazvao sam ovog parazita, koji je pravo čudo prirode, po Marliju, jer gajim poštovanje i divljenje za njegovu muziku. A osim toga, reč je o karipskom unikatu, baš kao što je to bio i sam Marli", kazao je Sikel.

Prema pisanju lista "Christian Science Monitor", kralj regea sada pripada ekskluzivnom klubu poznatih ličnosti koje su svoje ime dale nekoj biološkoj vrsti.

Među njima su američki predsednik Barak Obama po kojem je dobila ime jedna vrsta lišaja koja raste u Kaliforniji, kao i princ Čarls čije ime odnedavno nosi i jedna mala žaba koja je 2008. otkrivena u Ekvadoru.

Tu su još Džon Lenon, Bil Gejts, Elvis Prisli, Mik Džeger i Bijonsi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track