Pronađene kosti Mona Lize?

Otkriće

Pronađene kosti Mona Lize?

Stil -
Kosti su pronađene ispod poda stare crkve u samostanu svete Ursule i preliminarne analize ukazuju da je reč o odrasloj ženskoj osobi

RIM - Italijanski arheolozi pronašli su skelet u jednom firentinskom samostanu za koji veruju da pripada Lizi Đeradini, ženi koja je Leonardu da Vinčiju poslužila kao model za njegovu čuvenu "Mona Lizu".Kosti su pronađene ispod poda stare crkve u samostanu svete Ursule i preliminarne analize ukazuju da je reč o odrasloj ženskoj osobi, rekao je novinarima antropolog sa Univerziteta Bolonja Đorđo Grupioni.Pošto kosti budu ispitane, arheolozi će pokušati da rekonstruišu lice i utvrde da li je zaista reč o ženi tajanstvenog osmeha sa jedne od najpoznatijih slika u istoriji umetnosti.Poređenje bi možda moglo da reši i enigmu oko njenog osmeha. Jedna od teorija je da je žena-model bila trudna, dok drugi smatraju da je reč o bolesti od paralize lica do kompulsivnog keženja.Kada je reč o identitetu modela, u opticaju su brojne teorije od toga da je reč o umetnikovoj majci, plemkinji, kurtizani, prostitutki, muškarcu, pa čak i da je u pitanju autoportret.Mnogi stručnjaci međutim smatraju da je Mona Liza, poznata kao Đokonda, portret Lize Đerardini supruge bogatog trgovca Frančeska del Đokonda."Njen život više nije misterija. Ona je zaista postojala i živela je običnim životom", rekao je Đuzepe Palanti koji je istraživao Da Vinčijevu muzu.Palanti, koji ne učestvuje u istraživanju u samostanu, kaže da je Mona Liza rođena 15. juna 1479. i da je umrla kada je imala 63 u samostanu svete Ursule, sada ruiniranoj zgradi u srcu Firence.

Predsednik Nacionalnog komiteta za promociju istorijskog i kulturnog nasleđa Silvano Vinčeti kaže da je nedavno otkriće, o kome piše sajt Diskaverija, važno jer je to prvi put da je bukvalno ceo skelet pronađen u samostanu.Istraživači su, zanimljivo, od početka projekta u aprilu pronalazili samo delove kostiju tako da je nedavno otkriće lobanje "ženske veličine", a kasnije i celog skeleta u kripti ispod poda crkve izazvalo veliko interesovanje i oduševljenje stručnjaka.Skelet i sve kosti pronađene ispod samostana sada će biti poslate na analize, a rezultati će biti upoređeni sa DNK Bartolomea i Pjera, Lizine dece koja su sahranjena u crkvi Santisima Anuncijata u Firenci."Otkriće kompletnog skeleta je uzbudljiv razvoj događaja. Sahrana je u skladu sa istorijskim periodom kada je Liza Đerardini umrla, njenim skromnim načinom života i našim podacima", rekao je Vinčeti.Poznat po kontroverznim tvrdnjama da su poruke i brojevi sakriveni unutar Mona Lize, Vinčeti je svoju potragu u samostanu bazirao na dokumentima koje je pronašao Palanti.Jedan od tih je i testament Franceska del Đokonda u kome od svoje mlade ćerke Marijete traži da se brine o njegovoj "voljenoj ženi", Lizi.U to vreme, Marijeta, jedna od petoro dece Lize i Frančeska, postala je opatica i dovela je svoju majku u obližnji samostan.Liza je umrla četiri godine posle smrti supruga, navodi se u dokumentu koji je Palanti pronašao u arhivama crkve."Liza di Francesko del Đokondo umrla je 15. jula 1542. godine i sahranjena je u Sant Orsoli", navodi se u dokumentu.

U dokumentu se navodi i da je cela parohija došla na njenu sahranu, što je pokazatelj da je bila prilično poznata u Firenci.Da Vinči je Mona Lizu slikao od 1503/4. godine i završio je 1519. godine, malo pre svoje smrti.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track