Pogledajte tepih od 600.000 cvetova u Briselu
Foto: REUTERS

Na 1.800 kvadrata

Pogledajte tepih od 600.000 cvetova u Briselu

Stil -
Trg u centru grada prekriven tepihom od cveća u bojama afričkih tkanina, u kojem će više od 100.000 posetilaca moći da uživa do kraja nedelje
1 / 6 Foto: REUTERS

BRISEL - Veliki trg u centru Brisela prekriven je ogromnim tepihom od cveća u bojama afričkih tkanina, u kojem će više od 100.000 posetilaca moći da uživa do nedelje. Oko 600.000 begonija, uzgajanih u Belgiji, iskorišćeno je za pravljenje "cvetnog tepiha" inspirisanog tkaninama iz Etiopije, Nigerije, Kameruna i Bocvane.

U pravljenju velikog šarenog tepiha koji se prostire na 1.800 kvadratnih metara, učestvovalo je 100 dobrovoljaca. Posetioci će moći da posmatraju tepih na Velikom trgu do nedelje, a za bolji pogled sa balkona Skupštine grada treba da plate pet evra. Zamenik gradonačelnika Brisela zadužen za turizam Filip Kloz kaže da su razglednice Velikog trga sa tepihom cveća najraprostranjenije u Briselu.

"Mnogi turisti tokom cele godine dolaze i pitaju gde je cveće", izjavio je Kloz, objašnjavajući da je cvetni tepih postavljen samo tokom pet dana, jednom u dve godine. Čuveni tepih cveća postao je deo tradicije belgijske prestonice 1971. godine, od kada se svake druge godine u avgustu pravi tepih od oko 750.000 cvetova, uglavnom begonija. Tepih se postavlja u središnjem delu Velikog trga, koji je na listi svetske baštine UNESCO-a i već privlači hiljade turista nezavisno od te atrakcije.

Tim događajem se slavi i duh umetnosti hortikulutre, navodi se na zvaničnom veb sajtu www.flowercarpet.be/. Cveće je gusto raspoređeno da ga ne bi oduvao vetar, bez korišćenja zemlje, stvarajući sopstvenu mikroklimu. Prostor između cvetnih aranžmana popunjen je busenima trave, koje se zalivaju u uslovima velike vrućine. Tepih se obično pravi od begonija, poznatih po postojanosti i sposobnosti da prežive u lošim vremenskim uslovima. Sa 60 miliona begonija prizvedenih svake godine, Belgija je najveći proizvođač tog cveća na svetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track