Hrvatski istoričar: Cenim Dilana, ali on ne zna istoriju Hrvata
Foto: REUTERS

Hrvatski istoričar: Cenim Dilana, ali on ne zna istoriju Hrvata

Stil -
koliko god cenim Dilana, ipak ne mogu pristati na njegovo generalizovanje, pa ko god da mu je tu negativac, Hrvati ili Srba, kaže Hrvoje Klasić

ZAGREB - Istoričar Hrvoje Klasić kaže da ne zna zašto je Bob Dilan spomenuo Srbe i Hrvate kao nacionalne grupe, uz rasiste i naciste, kojima nije dao nacionalnost, jer "niti su svi Hrvati odgovorni za Jasenovac, niti su svi Srbi krivi za četničke pokolje" .- Naime, koliko god cenim Dilana, ipak ne mogu pristati na njegovo generalizovanje, pa ko god da mu je tu negativac, Hrvati ili Srbi. U izjavi misli na bele Amerikance, ali ih ipak tako ne imenuje. Spominje ispravno “naciste”, a ne kako se nekada uvredljivo govorilo “Nemce”. Tu je vrlo precizan i nimalo sporan jer niti su svi beli Amerikanci rasisti, niti su svi Nemci bili nacisti! Pa kad je tu napravio distinkciju, bilo bi lepo da je Dilan to napravio i u slučaju Hrvata, jer niti su svi Hrvati odgovorni za Jasenovac, što vrlo dobro znamo iz istorije, niti su svi Srbi krivi za četničke pokolje i u Drugom i u Domovinskom ratu- rekao je Klasić za Jutarnji list, navodeći da ne zna koliko Dilan poznaje istoriju Srba i Hrvata.

Naime, američki muzičar Bob Dilan dao je jedan od najkontroverznijih intervjua septembarskom izdanju magazinu Rolingston u kojem se dotakao niza tema - od Džona Lenona i Brusa Springstina, pa do hapšenja u Nju Džerziju 2006. i nesreće na motoru 1966.Najinteresantnije ipak je to da je u odgovorima na provokativna pitanja pomenuo i Srbe!Naime, na pitanje da li može da uporedi današnje SAD sa onom iz šezdesetih, odgovorio je da su SAD samu sebe sahranile zbog ropstva dodavši da crnci znaju da ima belaca koji nisu hteli da se odreknu ropstva i da bi, da se ti belci pitaju, i dalje bili pod njihovom čizmom. "Ti belci ne mogu da se pretvaraju da ne znaju to. Ukoliko u vašim genima postoji neki kju kluks klanovac, crni ljudi to osećaju. Baš kao što Jevreji mogu da nanjuše nacistu ili Srbi nekog Hrvata", zaključio je Dilan.

http://www.youtube.com/watch?v=k2sYIIjS-cQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track