Hrvati zabranili Boba Dilana

Reakcija

Hrvati zabranili Boba Dilana

Stil -
Radio Split bez obrazloženje prestao da emituje hit nedelje, jednu pesmu sa novog Dilanovog albuma

ZAGREB - Javnost u Hrvatskoj sa zgražanjem i nevericom primila je izjavu legendarnog kantautora Boba Dilana da Srbin prepozna Hrvata na isti način kao crnac rasistu, a ubrzo su usledile i prve sankcije, pa je tako Radio Split bez obrazloženje prestao da emituje hit nedelje, jednu pesmu sa novog Dilanovog albuma.

Kako prenosi Index, Dilan je skinut sa Radio Splita na intervenciju glavne urednice Vedrane Krstić Ivanišević, koju je Uprava HRT nedavno kaznila smanjenjem plate od 20 odsto zbog, kako se priča, njenih neslanih šala na račun prvog potpredsednika Vlade Radimira Čačića.

Krstić Ivanišević za Index nije mogla da komentariše zbog čega je naprasno Dilan skinut sa Radio Splita, jer se spremala da dočeka predsednika Hrvatske Ivu Josipovića.

Na HRT-u nema liste zabranjenih izvođača, ali se zna se da neke pesme, pre svega srpske, nije preporučljivo puštati. Tako nema pesama Bajage, Balaševića, Ekatarine Velike, Vlade Divljana i njegovih "Idola", "Partibrejkersa", koliko god bili urbani i mirotvorni.

Doduše, nije ni Džoni Štulić, frontmen bivše "Azre", baš omiljen, a sada mesta u programu više nema ni za legendarnog Boba Dilana, (pravo ime Robert Cimerman), koji je svetsku slavu stekao 60-ih svojim angažiovanim stihovima i hitovima poput "Hard Rain"s Gonna Fall" i "Blowin" in the Wind".

Legendarni pevač je nedavno, u intervjuu čaopsu "Rolingston", govoreći o ukidanju robovlasništva u Americi, izjavio je crnci mogu da prepoznaju rasiste isto kao što Jevreji mogu da osete nacistu, ili Srbi Hrvate.

"Crnci znaju da pojedini belci nisu želeli da se ropstvo ukine, i da se ti belci pitaju, oni bi i danas bili pod njihovim jarmom. Ukoliko vam je neki predak bio robovlasnik ili pripadnik Kju kluks klana, crnci to mogu da osete, kao što Jevreji mogu da osete nacistu, ili Srbi Hrvate", rekao je muzički veteran.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track