Ne idite gladni u kupovinu!

Kako da uštedite (prvi deo)

Ne idite gladni u kupovinu!

Stil -
Kupujte namirnice koje su na akciji, na spisak stavite samo ono što vam je potrebno, a kartice obavezno ostavite kod kuće da ne biste potrošili više novca nego što ste planirali

Loša vest je da je cena hrane porasla, a dobra da postoji način da pare uštedite.Prva stvar za uštedu kućnog budžeta jeste to da u kupovinu namirnica nipošto ne idete gladni i umorni jer ćete kupiti i neke stvari koje vam uopšte ne trebaju. Pre odlaska u prodavnicu dobro prostudirajte reklamne letke supermarketa na kojima se nalaze artikli koji su na sniženju i strogo se pridržavajte spiska namirnica koje su vam potrebne.

Izbegavajte kupovinu skupih stvariNiža cena robnih marki ne znači i lošiji kvalitet.Ne zovite dostavu hraneKupovinom brze hrane trošite gomilu novca. Za cenu dve pice možete kupiti kilogram i po mesa, nekoliko kesa smrznutog povrća ili drugih namirnica od kojih ćete napraviti tri-četiri zdrava obroka.Zavirite u drugi redUobičajena je praksa da proizvode poput jogurta, namaza, gotovih pudinga i pakovanog mesa koji nisu najsvežiji ili kojima ističe rok trajanja trgovci stavljaju u prvi red polica kako bi kupce naveli da kupe upravo njih. Zato proverite da li iza ima namirnica sa dužim rokom trajanja. Pazite gde gledateTrgovci ono što žele prvo da prodaju stavljaju na police koje su uvek u visini očiju. Proizvodi na takvim mestima i do 30 odsto su skuplji.Kuvajte unapredAko kuvate veću količinu hrane odjednom, uštedećete vreme, ali i novac potrošen na struju ili plin. Hranu zatim rasporedite na porcije i stavite je u zamrzivač. Kad poželite da pojedete nešto toplo, zdrav obrok će za tren oka biti na vašem stolu.Nipošto ne bacajte hranuOd ostataka hrane napravite nove obroke. Na primer, od ostataka kuvanog mesa pripremite više različitih obroka kombinujući ga s pirinčem, testeninom ili povrćem.Instant jela skupo se plaćajuIako su ponekad praktična, gotova jela skupa su i nezdrava. Kupujte sveže namirnice - zdravije su, a od njih možete spremati razna jela.Mudri ljudi hranu kupuju ređeUmesto svaki dan, po namirnice odlazite jedanput nedeljno. Kupovinom većih količina namirnica u većim pakovanjima dodatno ćete uštedeti.Ne stidite se da računatePonesite u kupovinu digitron i računajte koliko košta ono što ste izabrali. Tako ćete izbeći neprijatan šok na kasi.Uložite u filterFlaširana voda je u ovim kriznim vremenima čist luksuz. Zato pijte vodu iz gradskog vodovoda ili investirajte u kvalitetan filter, koji će je pročistiti i koji će vam se višestruko isplatiti.Umesto soka pijte čajZdravija zamena skupim sokovima su čajevi i prirodni sokovi koje možete napraviti sami.Oprez i na kasiZamke ne prestaju ni kad mislite da ste gotovi s kupovinom. „Jeftine“ čokoladice, bombone i upaljači stoje uz kasu i teško im je odoleti dok čekate u redu.U nabavku idite sa gotovinomU obuzdavanju potrošačkog apetita pomoći će i plaćanje kešom, a kartice obavezno ostavite kod kuće i u nabavku ponesite samo onoliko gotovine koliko ste izračunali da vam treba za namirnice sa spiska.

Upoređujte gramažu namirnicaPrema podacima istraživanja, u jednom od četiri slučaja proizvod od 100 grama bio je skuplji nego dva pakovanja od 50 grama.Pratite šta je na akcijiAko nedeljni jelovnik sastavljate isključivo od namirnica koje su trenutno na akciji, mesečne troškove za hranu možete čak i prepoloviti.Ne kupujte ono što nije na spiskuAko kupujete samo namirnice sa spiska, smanjićete troškove za hranu za dvadeset odsto.Seckano je precenjenoUmesto već izrendane šargarepe i kupusa ili naseckanog voća, kupujte jeftinije sveže namirnice, koje ćete sami kod kuće očistiti i pripremiti.(Nastavak u petak)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track