Prag - zlatni grad na Vltavi

Prag - zlatni grad na Vltavi

Stil -
Ako želite da doživite bajku, ovaj grad je definitivno pravi izbor za vas. Nakon povratka iz njega veoma je teško prihvatiti sivilo svakodnevice
1 / 7

Kažu da je Prag najlepši grad u Evropi i jedan od najlepših na svetu.Ljubaznost stanovnika, široke ulice, povetarac s Vltave i impozantne građevine mogu se naći samo u ovom malom raju. Ono što gradu daje prednost jeste osećaj da ste u davnom 15. veku, kada su vladali kraljevi, jer je prepun dvoraca, sinagoga i crkava koji oduševljavaju turiste baš kao i zgrade sa fasadama punim skulptura i ornamenata.Praški dvoracKada posetite ovaj čudesni grad, razumećete zašto ga zovu prestonicom Evrope. Hradčani (Praški dvorac), najveći stari dvorac na svetu, čija površina iznosi više od 70.000 kvadratnih metara, najpopularnije je mesto za obilazak. Sagradio ga je u devetom veku princ Borivoj, a dvorac se od tadašnje drvene tvrđave okružene zemljanim bedemom transformisao u impozantnu građevinu. Kako je svaki vladar dvorcu davao neki svoj pečat, on je danas prava mešavina stilova. Na njemu su izvršene četiri velike rekonstrukcije, ali je zadržao izgled koji je dobio u 18. veku, tokom vladavine Marije Terezije.Starogradski trgOvaj trg je srce istorijskog dela Praga i pravo mesto da započnete obilazak Zlatnog grada. Njegovi različiti arhitektonski stilovi zadive svakog turistu. Sa vrha tornja stare gradske kuće pruža se predivan pogled na Stari grad, a na centralnom delu trga nalazi se spomenik verskom reformatoru Janu Husu, koji je spaljen na lomači.Novi gradNovi grad je pažljivo projektovana četvrt koju je sagradio Karlo IV u 14. veku. Zauzima dvostruko veću površinu od Starog grada i na početku je bio naseljen trgovcima i zanatlijama. Krajem 19. veka zidine spoljne tvrđave su srušene. Znamenitosti i mesta u Novom gradu koje obavezno treba obići su trg Vaclavske namjesti, Nacionalni muzej, zgrada opere, trg Karlove namjesti i Crkva Sv. Ćirila i Metodija.Karlov mostKarlov most je sagrađen u 14. veku po naređenju Karla IV. Dugačak je 516 metara, širok deset, leži na šesnaest potpornih stubova i od 1974. godine služi isključivo kao pešačka zona. Most je svetsku slavu stekao statuama koje su postavljene duž staze na mostu, kao i dvema kapijama koje se nalaze na njegovim krajevima. Najpoznatija od njih svakako je statua Svetog Jovana Nepomuka urađena u bronzi, koja pokazuje kako ga muče i bacaju u Vltavu po naređenju Venceslava IV. Kad god se nađete na ovom mestu, videćete mnoštvo ljudi koji čekaju da dodirnu statuu - jer po legendi to donosi sreću.Svi druguju s knjigomČesi su miran narod koji se uvek bez mnogo galame kreće kroz grad. Tamo jednostavno nema nervoze, vike i psovki, i ako se desi zagušenje u saobraćaju, niko ne trubi, svi strpljivo čekaju svoj red, poštuju saobraćajne propise i uvek daju prednost pešacima. Ono što je veoma zanimljivo jeste to što na svakom koraku možete sresti ljude koji čitaju - skoro svi u tramvaju, na klupama u parkovima, ispred srednjih škola druguju s knjigom.

Češko pivoPrag je prepun restorana kako nacionalne tako i internacionalne kuhinje koje svakako treba posetiti. Ono što obavezno morate da probate jeste čuveno češko pivo (Česi imaju najviše registrovanih vrsta - više od 2.000), a mogu se i „pohvaliti“ time da su najveće evropske pivopije. Veliki broj pabova, pivnica, kafića i noćnih klubova učiniće da osetite čari dobrog provoda u ovom gradu. Jer on živi svih dvadeset četiri sata!

Zlatna ulicaU Pragu postoji zanimljiva ulica, u kojoj se nalaze kuće iz 16. veka toliko male da izgledaju kao kućice za patuljke. Prema legendi ulica je dobila ime „zlatna“ jer je u njoj živeo alhemičar koji je metal želeo da pretvori u zlato. U njoj je živelo i mnogo poznatih, među njima i pisac Franc Kafka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track