Maldivi tropski raj

Maldivi tropski raj

Stil -
Ovo mesto za uživanje poznato po netaknutoj prirodi, bisernobelim plažama, skrivenim lagunama i ribljim specijalitetima predstavlja turističku destinaciju iz snova
1 / 6

Nestvarno!Čuveni arhipelag u Indijskom okeanu - Maldivi - čini više od 2.000 malih i niskih ostrva okruženih koralnim sprudovima. Smešteni jugozapadno od Šri Lanke, u dva skoro paralelna niza ostrva, i dalje su izazov za sve one koji žele posebno uživanje u miru tropske prirode i klime večitog leta. Privlačni hoteli izuzetnog i prestižnog luksuza čine ovaj ambijent jedinstvenim mestom za uživanje.Zabranjen toplesMaldivi su četvrta najgušće naseljena zemlja sveta, a zbog zakona koji se oslanjaju na islamsku religiju, u njoj su strogo zabranjeni droga, unošenje alkohola u zemlju, oružje i bilo koja vrsta religijskih statua. Na plažama posebno treba obratiti pažnju na to da je kupanje u toplesu najstrože zabranjeno, a novčane kazne su vrlo visoke - čak 1.000 američkih dolara!MaleU Maleu, glavnom gradu Maldiva, mogu se videti mnoge kulturne znamenitosti te zemlje, a većina njih posvećena je islamu. Džamija Hukuru Miskij, sagrađena u 17. veku, bila je glavna džamija sve do osamdesetih godina prošlog veka, kada je prestala s radom. U njoj se nalaze grobnice sultana, poznatih plemića i nacionalnih heroja, a njeni zidovi ukrašeni su koralnim blokovima.Islamski centar je najpoznatiji arhitektonski spomenik Malea, sa zlatnom kupolom koja dominira celom građevinom, a ti je i palata Muli-age, koja je bila predsednička rezidencija sve do 1994, kada je sagrađena nova. Nacionalni muzej podignut je u Sultanovom parku i u njemu se nalaze predmeti koji svedoče o istoriji i kulturi ove zemlje i njenog naroda.RonjenjeLepota podvodne flore i faune na Maldivima privlači mnogo turista, a pošto je temperatura mora između 25 i 30 stepeni, uživanje u morskim lepotama pravi je doživljaj. Pored toga možete uživati u krstarenju, a osim s brodova, podvodni svet možete posmatrati i iz podmornice.Cunami Zbog strogih zakona, nudizam i toples su najstrože zabranjeni, kao i droga, svaki oblik pornografije i sve što na bilo koji način vređa islam. Stopa kriminala je niska, ali ima dosta sitnih lopova i džeparoša. Takođe, ova zemlja nalazi se na putu azijskih cunamija, koji predstavljaju stalnu opasnost.HranaU Maleu se nalazi nekoliko jednostavnih restorana s domaćim i međunarodnim menijem. Što se tiče alkohola, to zavisi od lokala do lokala. Sva hrana, osim morskih plodova, uvozi se. Nacionalni specijaliteti su morski plodovi i kavabu (mali zalogaji od pirinča, tunjevine, kokosa i začina prženi u dubokom ulju). Delikatesom se smatraju crveni jastog i tunjevina, a kokos, mango i banane nalaze se na svakom jelovniku. Pikantni kari s pirinčem glavno je jelo meštana, koji meso jedu isključivo u specijalnim prilikama.

Svi se bave ribolovomStanovnici Maldiva su srdačni, predusretljivi, ljubazni i dobrodušni. Većinom se bave ribolovom, poljoprivredom i brodarstvom, a izvoz ribe i ribljih proizvoda čini više od 90 odsto prihoda države. Zvanični jezik je divehi (kombinacija arapskih, indijskih i engleskih reči).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track