Kako doživeti stotu

Tajne dugog života

Kako doživeti stotu

Stil -
Ne prejedajte se, spavajte dovoljno, redovno pijte čaj, šetajte se, smejte i družite, prestanite da kukate i pomažite drugima

Zdrav život, lepa starost.Danas svi živimo užurbanim životom. Retko pronalazimo vremena za sebe, jedemo neredovno i uglavnom nezdravo, a želimo da budemo zdravi i da živimo što duže. Upravo zato vam donosimo nekoliko saveta uz pomoć kojih ćete produžiti život i doživeti duboku starost.Pomažite drugimaOsećaćete se bolje i srećnije, što će doprineti vašem fizičkom i psihičkom zdravlju.Šetajte se što više možeteAko već ne volite da idete u teretanu, idite svakog dana u šetnju i pređite dva kilometra. Tako će telo biti u formi, a i metabolizam će bolje funkcionisati.Prestanite da se žaliteOptimisti žive 12 godina duže od pesimista, otporniji su na virusne bolesti i imaju manje šanse da dobiju rak dojke ili kože.Napravite čajKesice čaja pune su antioksidanasa, koji pomažu telu da se bori protiv srčanih oboljenja, raka i preranog starenja. Izraelsko istraživanje otkrilo je da ljudi koji umereno i redovno piju čaj žive duže od onih koji ga ne piju.Seks najmanje dva puta nedeljnoOpsežno istraživanje o dugom životu otkrilo je da oni koji praktikuju seks jednom mesečno imaju dvostruko veći rizik da umru ranije od onih koji to rade dva puta sedmično. Osim zdravstvenih prednosti, parovi koji imaju zdrav seksualan život izgledaju do sedam godina mlađe jer seks smanjuje stres, čini nas zadovoljnim i od njega spavamo bolje.

Nabavite ljubimca

Već nekoliko puta je dokazano da nežnost ljubimca pomaže u smanjenju stresa, depresije i da se u njihovom društvu živi duže.Ne jedite voće iz frižideraUtvrđeno je da ohlađeno voće sadrži manje hranljivih materija od onog koje čuvamo na sobnoj temperaturi.Ujutro balansirajte na jednoj noziMožda zvuči uvrnuto, ali stajanje na jednoj nozi dok se oblačite ili dok perete zube prisiljava vaše telo da zategne mišiće koji vam podupiru kičmu.Prestanite da pušitePušenje smanjuje život za oko 10 godina, ali i smanjuje kvalitet života u starijim godinama.Prestanite da jedete kada ste 80% sitiOkinavljani imaju najmanji procenat gojaznih, ali i najviše starijih od 100 godina. Njihova tajna je u tome što prestaju da jedu kada osete da su se zasitili oko 80 posto. Američki istraživači su otkrili da životinje žive dvostruko duže kada se im se obroci smanje za trećinu.Pijte sok od jabukeOvaj napitak održaće vaš mozak mladim. Samo dve čaše dnevno učiniće čudo za vaše zdravlje.

Pojedite tri oraha dnevno

Orasi su vrlo zdravi jer sadrže sastojke ključne za borbu protiv raznih bolesti, kao i antioksidanse - protiv starenja.Idite u krevet sat vremena ranijeNedostatak sna dovodi telo u opasnost od obolevanja od depresije i srčanih bolesti. Ako spavate sat vremena duže, smanjujete rizik od srčanog i moždanog udara.Perite zube svako večeNemojte žvakati žvaku, već svako veče pred spavanje operite zube, jer su srčana oboljenja, dijabetes i određeni tipovi raka povezani s bolestima zuba.Smejte se što višeSmeh jača vaš imunološki sistem, smanjuje hormone stresa i stimuliše ćelije koje ubijaju rak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track