Zima u Bugarskoj: Skijanje za plići džep!

Spust cena

Zima u Bugarskoj: Skijanje za plići džep!

Stil -
Kad je bog stvarao svet, videvši da je Bugarska siromašna prirodom, podario joj je raskošne planine. Svi koji posete tamošnje ski-centre kažu da u tome ima istine

Pristupačne cene, ljubazni domaćini i i dobro opremljeni hoteli čine Bugarsku rajem za turiste.Poslednjih godina ova zemlja se svrstava u red najposećenijih turističkih odredišta. Veliki broj turista iz Srbije i cele Evrope u jeftinim aranžmanima i dobro uređenim zimskim centrima ovde je pronašao idealno mesto za provođenje zimskog odmora. Najstariji od njih je svakako Pamporovo, koje je godinama zauzimalo visoko mesto među evropskim ski-centrima. U međuvremenu se, devedesetih godina, pojavio Borovec kao nova i kvalitetna destinacija. Poslednjih godina idilična varošica Bansko, smeštena u podnožju planine Pirin, udaljena od Sofije 160 km ka grčkoj granici, doživljava pravu ekspanziju i danas je najmlađi i najatraktivniji ski-centar u Bugarskoj.

Bansko

Bansko je najmlađi skijaški centar u Bugarskoj, smešten na padinama planine Pirin. Nalazi se 150 km južno od Sofije, a od Beograda je udaljen oko 650 km. Prosečna temperatura tokom januara, najhladnijeg meseca, iznosi -2 stepena Celzijusa. Sneg obilno pada i pravi snežni pokrivač od dva metra. Sezona skijanja počinje sredinom decembra i završava se sredinom aprila. Grad se nalazi na 930 m nadmorske visine, a splet skijaških staza iznad samog grada je na nadmorskoj visini od 1.100 do 2.560 metara, s najvišim vrhom Todorkom (2.746 m). Ukupna dužina staza je 50 km. Pristup stazama omogućava nova gondola, kapaciteta 2.000 skijaša na sat, koja može da primi najviše osam putnika po rotaciji. Gondolom se stiže za 24 minuta na vrh visok 1.635 m, gde se racvaju staze i žice; ima šest četvoroseda (propusna moć je 900 skijaša na sat), jedan trosed (propusna moć 800 skijaša na sat), pet vučnica i dva bebi ski-lifta. Pored kvalitetnog skijanja, ova snežna kraljica nudi mogućnost snouborda i krosa, ima školu skijanja za decu, kao i topove za pravljenje veštačkog snega. Bansko preporučujemo aktivnim skijašima željnim dobrog skijanja i provoda. Ovo skijalište jedan je od kandidata za Zimske olimpijske igre 2014.

Pamporovo

Biser bugarskih planinskih centara Pamporovo nalazi se u srcu Rodopa, 260 km od Sofije i 85 km od Plovdiva. Važi za najsunčaniju planinu u Evropi, sa 272 sunčana dana godišnje. Ima blagu klimu zbog uticaja Egejskog mora, koje je vazdušnom linijom udaljeno 65 km. Ovaj ski-centar po kvalitetu danas predstavlja zimski skijaški raj kojim se Bugarska ponosi. Suncem obasjane padine ovih lepih planina danas zaljubljenicima skijanja i snoubordinga pružaju neopisivu radost. Pamporovo ima 28 km staza za alpsko skijanje i 30 km staza za nordijsko skijanje.BorovecOvo je najstariji i najveći savremeni skijaški centar u Bugarskoj, koji privlači skijašku elitu iz celog sveta, a nalazi se samo 473 km od Beograda. Smešten je na severnim padinama planine Rila, u podnožju najvišeg vrha na Balkanu Musale (2.925 m). Pokriven je gustom borovom šumom, a prostire se na nadmorskoj visini od 1.350 m. Poseduje vrhunsku mrežu skijaških staza za sve kategorije skijaša, a naročito je pogodan za alpske discipline. Borovec je dva puta bio domaćin Svetskog kupa u alpskom skijanju. Ukupna dužina staza je 40 km, a instaliran je sistem od osam žičara. Prekriven je snegom od novembra do maja, a uz mašine za bacanje veštačkog snega na staze, kao i uz rasvetu za noćno skijanje, ovde je obezbeđen izuzetan ambijent. Jastrebac i Markudžik omiljene su staze iskusnih skijaša, dok su tereni za početnike uređeni i koncentrisani po obodu. Nakon zabave na snegu, gosti mogu uživati u mnogobrojnim tavernama, restoranima, disko-klubovima i šopingu.

Vožnja gondolom je pravi doživljaj
Vožnja gondolom je pravi doživljaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track