200 godina romana "Gordost i predrasuda"

Dva veka knjige

200 godina romana "Gordost i predrasuda"

Stil -
Roman je objavljen 1813. kada je Ostinova prodala autorska prava izdavaču za 110 funti

LONDON - Ovog meseca, kultni roman Džejn Ostin "Gordost i predrasuda" puni 200 godina. Dok se entuzijasti, akademici, pisci i filmadžije širom sveta pripremaju da narednih nedelja proslave 200 godina od objavljivanja romana, eksperti smatraju da će "kult Ostinove" samo rasti.

Njeno tržište, koje se do sada stastojalo do Britanije, SAD i Australije, sada se širi. Kina, Indija i Rusija počinju da upoznaju Džejn Ostin, posetioci iz celog sveta opsedaju njen dom u Hempširu, čitaju razne nastavke i posećuju mesta gde su snimane adaptacije njenih romana.

"Gordost i predrasuda" objavljen je 1813. kada je Ostinova prodala autorska prava izdavaču za 110 funti. Roman je bio odlično primljen. Ser Valter Skot hvalio je "izvanredan dodir" Ostinove koji "čini zanimljivim svakodnevne stvari i likove".

Akademici podsećaju da su pre jednog veka, muškarci bili glavni čitaoci romana koji se danas prodaje kao "žensko štivo". I pored toga što mnogi pokušavaju da ga prodaju kao priču za usamljene žene širom sveta, roman je poslužio kao inspiracija brojnim, raznolikim, adaptacijama - od mokre košulje Kolina Firta u čuvenoj BiBiSijevoj seriji iz 1995. do zapleta sa zombijima, ubistvima i bolivudskim plesnim numerama.

Kada je reč o modernim verzijama romana, nezaobilazni je "Dnevnik Bridžit Džouns" iz pera Helen Filding koji je i sam ekranizovan - sa Kolinom Firtom u ulozi savremenog Darsija.

Za najbolju adaptaciju sumnje nema - reč je o BiBiSijevoj seriji "Gordost i predrasuda" sa Kolinom Firtom i Dženifer Ejl u glavnim ulogama. Serija je poslužila kao inspiracija mnogim piscima (Filding) a Firtovu karijeru je ponela do neslućenih visina.

Za najbolji film, britanski list izdvojio je verziju Džoa Rajta sa Kirom Najtli.Kada je reč o "nastavcima", najbolji je "Death Comes to Pemberley", triler PiDi Džejms smešten u Darsijev dom.

Godina je 1803. a Elizabet i Darsi imaju dva sina i žive srećno i zadovoljno na imanju sve dok Lizina sestra Lidija ne stigne sa šokantnim vestima da je njen muž Džordž Vikam ubijen...Roman je prodat u preko 300.000 primeraka a "Njujork tajms" je napisao da čitalac "stiče utisak da je sama Ostinova napisala nastavak".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track