Ne delite krevet s bebom

Za spokojan san

Ne delite krevet s bebom

Stil -
Da bi i roditelji i mališan lepo spavali, svako treba da leži na svom mestu

Naviknite dete da spava u krevecu.Istraživanja pokazuju da bebe koje ne spavaju dobro tokom prve godine života imaju problema sa spavanjem sve do pete godine. Zato je veoma važno uspostaviti rutinu koja im olakšava spavanje, da biste se i vi i vaše dete tokom noći bolje odmorili. A važan deo u stvaranju dobrih navika jeste da naučite bebu da se sama uspava.Roditelji moraju da znaju da se svaka beba rutinski budi usred noći. U tom trenutku treba joj prići da bi osetila da ste u blizini i pomaziti je po glavi ili okrenuti na drugu stranu i tako je podstaći da ponovo utone u san. Ako dete na prvi znak budnosti uzimate u naručje, grešite, jer će se ono tek tada razbuditi. Naravno, situacija je drugačija ako beba neumorno i glasno plače.Idealno osvetljenjeBebama je stresno kada se noću probude u mračnoj prostoriji. Sprečite to postavljanjem lampi pored krevetića koje im neće remetiti san. Takođe, ne pokušavajte da navikavate dete na buku, već stišajte sve dnevne aktivnosti i tako mu stavite do znanja da je noć za spavanje, a ne za igru.

Ne prekidajte san zbog obroka

Posle šestog meseca života bebe su sposobne da tokom noći bez hrane izdrže i do 12 sati, a to će nadoknaditi uzimanjem veće količine hrane tokom dana. Zato postepeno smanjujte količinu hrane koje detetu dajete noću i nipošto nemojte sami da budite dete da bi jelo.Nema koristi od uskraćivanja snaAko mislite da će vaše dete bolje spavati ako mu ne dozvolite da drema tokom dana, grešite. Bebe će usled manjka sna biti razdražljive, u njihovom telu povećaće se nivo hormona stresa kortizola, pa će uveče još teže zaspati. Pravilo glasi: što više spava preko dana, bolje će spavati i preko noći, s tim što se popodnevni san mora završiti do 17 sati.

Maženje može, spavanje ne

Bebu možete staviti u svoj krevet ujutro ili uveče da biste se mazili, ali spavanje s njom nije dobro. Osim što je opasno, spavanje s roditeljima otežaće privikavanje deteta na krevetić, a još više na odlazak u svoju sobu. Takođe, bebin će san, kao i vaš, svakim pokretom biti isprekidan, pa ujutro niko neće biti dovoljno naspavan.Rano veče je za san, a jutro za danBebe su prirodno programirane na buđenje u zoru, pa je šest ili sedam sati ujutro normalno vreme za buđenje. Idealno vreme za odlazak na spavanje je oko 20 sati, pa se toga uvek pridržavajte jer je veoma važno da dete nauči razliku između noći i dana.

Rutina je najvažnija

Bilo da detetu uveče čitate priču, pevate uspavanku ili ga samo ljuljuškate, imajte na umu da su ti rituali veoma važni i da ih je dobro ponavljati svake večeri, pa i vikendom.

Sisanje palca

Sisanje palca najčešća je metoda kojom se deca koriste da bi se smirila i utonula u san. Iako je to raširena pojava, vodite računa jer to može izazvati ortodontske probleme. Stručnjaci savetuju da bebu sprečite da sisa palac tokom dana, ali ako se tako umiruje za san, dozvolite joj da to radi, pa joj, kada zaspi, izvadite ruku iz usta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track