Priroda u borbi protiv stresa

Priroda u borbi protiv stresa

Stil -
Ne gutajte lekove za smirenje, spas od napetih stanja potražite u čaju

Zabrinuti ste, anksiozni i pod hroničnim stresom? Bez brige, niste jedini! Srećom, priroda nam je dala mnogo lekova koji ne nose nikakav rizik za vaše zdravlje, pristupačni su i veoma delotvorni.

LavandaOva biljka prijatnog mirisa i ukusa smanjuje količinu stresa i teskobe, a ima i protivupalno dejstvo. Jedno istraživanje je pokazalo da su pacijenti znatno manje uznemireni ako su okruženi mirisom ove biljke.

HmeljDa, to je jedan od važnijih sastojaka piva, ali njegove prednosti nećete osetiti konzumiranjem ovog napitka, već putem eteričnih ulja ili čajeva.Čaj od hmelja je gorak, što mnogim ljudima baš i ne odgovara, pa ga možete pomešati sa čajem od kamilice ili mente. Čaj od hmelja se često koristi kao sedativ kako bi se smanjili simptome nesanice. Ako planirate da uzimate hmelj, posavetujte se s lekarom jer može smanjiti dejstvo nekih lekova.

KamilicaAko ste uzrujani, popijte šolju čaja od kamilice. Ona sadrži spojeve koji deluju kao lekovi za smirenje, ali bez nuspojava. Jedno istraživanje pokazalo je da su osobe koje su svaki dan pile po dve šolje ovog čaja znatno smanjile simptome anksioznosti.

ValerijanaValerijana se koristi za poboljšanje kvaliteta sna i kao lek za probleme s nesanicom. Nema baš privlačan miris, pa mnogi ne žele da piju čaj od ove lekovite biljke. Ako, bez obzira na miris, pijete čaj od ove biljke, uzimajte ga pre spavanja. Možete ga pomešati s čajem od kamilice kako bi bio prijatnijeg mirisa i ukusa.

Zeleni čajZeleni čaj sadrži amino-kiselinu L-teanin, za koju je dokazano da podstiče dobro raspoloženje, osećaj budnosti i smanjuje količinu hormona stresa u telu (kortizola). Dokazano je da ovaj čaj reguliše krvni pritisak i broj otkucaja srca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track