Prekinite dosadno štucanje

Neko vas spominje?

Prekinite dosadno štucanje

Stil -
Evo nekoliko rešenja pomoću kojih ćete brzo i lako zaustaviti ovu pojavu

Hik!Neke ova neprijatna pojava gnjavi kratko vreme, pa sama od sebe prestane, dok drugi s tim iritantnim osećajem muku muče po ceo dan. Šta uzrokuje štucanje? Pa zna se - štucanje nastaje onda kad vas neko spominje! Šalimo se malo.Štucanje nastaje usled nadražaja živaca ili moždanih centara koji kontrolišu disajne puteve, naročito dijafragmu, i počinje uglavnom kad jedete i pijete alkoholna ili gazirana pića. Univerzalni recept protiv štucanja ne postoji, pa je zato dobro upoznati se sa ovim narodnim receptima.Zadržite dahOvo je možda i najčešći savet za zaustavljanje štucanja. Ako začepite nos i zatvorite usta onoliko dugo koliko maksimalno možete da zadržati dah, vaše telo će očajnički želeti da se reši nakupljenog ugljen-dioksida u krvi, što može da zaustavi štucanje.

Srkanje

Iako je iritantno, bezbolnije je od štucanja. Zato, ako želite da prestane, srknite duboko nekoliko gutljaja vode jer ćete tako najbolje pojačati delovanje mišića grudnog koša.Disanje u kesuPrislonite kesicu na usta i nekoliko puta u nju izdahnite i udahnite. Na taj način će se povećati nivo ugljen-dioksida u krvi i podstaći mišiće grudnog koša na pojačan rad kako bi nadoknadili kiseonik.Isplazite jezikJako isplazite jezik i otvorite grlo do kraja - to će vam olakšati disanje. I ovo je jedan od dokazanih recepata za zaustavljanje grčenja dijafragme, koje uzrokuje ovu neprijatnu pojavu.

Čaša vode naiskapKad naiskap popijete celu čašu, proces gutanja može da zaustavi štucanje, pa je ovo jedan od starih i omiljenijih recepata koji svi redovno koristimo.

Škakljanje nepca

Uzmite štapić za čišćenje ušiju (čist, naravno) i poškakljajte se po gornjem svodu usne šupljine, i to na mekanom delu. Nekad će vas to naterati na povraćanje, a kako taj refleks pritiska dijafragmu, verovatno će vam i uspeti protiv štucanja.Čokoladni namazOsim što ćete uživati u ukusu, „eurokrem“ ili puter od kikirikija će i te kako zaposliti mišiće jezika i disajne puteve zbog težine gutanja, što će uticati na to da štucanje prestane.Slatko i kiseloJedna kašika šećera preplaviće usta slatkim ukusom i to može da smiri nadraženi živac, a možete i staviti kašiku meda na dno jezika. On će nadražiti mišiće jednjaka i grudnog koša i štucanje će u trenutku prestati. Druga opcija je da probate s kriškom limuna kako biste štucanje držali pod kontrolom.Prsti u ušimaOvo je zanimljivo - gurnite prste u uši ili pritisnite mekana mesta iza ušiju. Pritisak u tom području signaliziraće vašoj dijafragmi da je vreme za opuštanje, što će zaustaviti štucanje. Držite pritisak otprilike pola minuta trebalo bi da bude dovoljno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track