Pića koja treba izbegavati!

Što manje, to bolje

Pića koja treba izbegavati!

Stil -
Gazirana mineralna voda, kofeinski napici, energetska pića i aromatizovane vode obiluju kalorijama i neprijatelj su vitkosti

Najbolje je piti vodu.Više od 30 odsto kalorija dnevno unosimo raznim napicima. Dok neki, poput čaja, imaju blagotvoran učinak na zdravlje, drugi obiluju štetnim sastojcima, aditivima i konzervansima, koji veoma štete organizmu i goje nas, upozoravaju nutricionisti. Neki od njih su popularni kupovni sokovi, koji najčešće sadrže više šećera i veštačkih aroma nego sokovi od pravog voća, a jedna čaša često sadrži više kalorija nego porcija kolača.

Kofeinski napiciMogu da sadrže i do 800 kalorija i 170 grama šećera, a prepuni su kofeina, koji u prevelikim količinama može uzrokovati srčanu aritmiju i anksioznost.Voda sa aromomIako proizvođači kažu da sadrži vitamine i minerale, kao i da ne sadrže dodatni šećer, voda s veštačkom aromom sadrži velike količine veštačkih zaslađivača, koji otvaraju apetit i stvaraju osećaj gladi.Gazirana mineralna vodaIako je zdravo uzimati je u umerenim količinama, prekomerno ispijanje mineralne vode može izazvati oštećenje bubrega zbog velike količine natrijuma koji se nalazi u njoj.

Žestoka pićaU odnosu na vino i pivo, žestoka alkoholna pića sadrže trostruko više šećera, zbog čega povećavaju rizik od gojaznosti, kao i srčanih oboljenja.

Sportska pića i šejkoviRazni sokovi obogaćeni dodatkom minerala i elektrolita dobra su nadopuna nakon treninga, tokom kojeg se gubi mnogo tečnosti, ali sadrže velike količine šećera i konzervansa, pa se ne preporučuje da se piju svakodnevno.

Energetska pića

Osim što sadrže velike količine šećera i kofeina, dokazano je da učestalo uzimanje energetskih pića povećava rizik od hipertenzije.

Najbolje je piti vodu.Više od 30 odsto kalorija dnevno unosimo raznim napicima. Dok neki, poput čaja, imaju blagotvoran učinak na zdravlje, drugi obiluju štetnim sastojcima, aditivima i konzervansima, koji veoma štete organizmu i goje nas, upozoravaju nutricionisti. Neki od njih su popularni kupovni sokovi, koji najčešće sadrže više šećera i veštačkih aroma nego sokovi od pravog voća, a jedna čaša često sadrži više kalorija nego porcija kolača.Kofeinski napiciMogu da sadrže i do 800 kalorija i 170 grama šećera, a prepuni su kofeina, koji u prevelikim količinama može uzrokovati srčanu aritmiju i anksioznost.Voda sa aromomIako proizvođači kažu da sadrži vitamine i minerale, kao i da ne sadrže dodatni šećer, voda s veštačkom aromom sadrži velike količine veštačkih zaslađivača, koji otvaraju apetit i stvaraju osećaj gladi.Gazirana mineralna vodaIako je zdravo uzimati je u umerenim količinama, prekomerno ispijanje mineralne vode može izazvati oštećenje bubrega zbog velike količine natrijuma koji se nalazi u njoj.Žestoka pićaU odnosu na vino i pivo, žestoka alkoholna pića sadrže trostruko više šećera, zbog čega povećavaju rizik od gojaznosti, kao i srčanih oboljenja.Sportska pića i šejkoviRazni sokovi obogaćeni dodatkom minerala i elektrolita dobra su nadopuna nakon treninga, tokom kojeg se gubi mnogo tečnosti, ali sadrže velike količine šećera i konzervansa, pa se ne preporučuje da se piju svakodnevno.Energetska pićaOsim što sadrže velike količine šećera i kofeina, dokazano je da učestalo uzimanje energetskih pića povećava rizik od hipertenzije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track