Namirnice koje slabe kosti

Namirnice koje slabe kosti

Stil -
Otkrijte koja hrana „sabotira“ skladištenje kalcijuma i vitamina D u vašem organizmu

Da kosti ne budu krte.

Mislite da čašom mleka koju popijete ujutro činite dovoljno za zdravlje svojih kostiju? U pravu ste, ali samo ako pazite na unos kalcijuma, jer većini odraslih osoba treba bar 1.000 miligrama ovog nutrijenta dnevno. Ali kalcijum nije jedino što kosti održava snažnim. Potreban je i adekvatan unos vitamina D, kao i usvajanje zdravih životnih navika - ne pušiti, biti fizički aktivan, birati hranu koja je dobra za kosti i izbegavati namirnice koje im štete. Donosimo vam neke koje nikako nisu dobre za zdravlje vaših kostiju.

1. Alkohol

Kažu da je čaša crnog vina dobra za zdravlje, ali alkohol može biti glavni krivac što vaše telo ne dobija dovoljno kalcijuma. Preteran unos alkohola utiče na pankreas i ometa apsorpciju kalcijuma i vitamina D. Osim toga, povećava proizvodnju hormona kortizola, koji je potencijalno destruktivan za vaše kosti. Ako uz to imate i naviku da pušite, vreme je da prestanete s tim jer ćete tako prilično oslabiti kvalitet kostiju.

2. Gazirani napici

Ovog puta nije problem u mehurićima, već u količini kofeina i fosforne kiseline u nekim od ovih osvežavajućih napitaka. Ukoliko se konzumiraju u većim količinama, mogu da ometaju prirodnu apsorpciju kalcijuma.

3. So

Briga zbog preteranog konzumiranja šećera toliko je uzela maha da ponekad zaboravimo da kroz ishranu unesemo više soli nego što nam je potrebno. Ona se krije skoro svuda, a utiče na apsorpciju kalcijuma tako što telo pravi balans. Svaki put kad se bazna kiselina u organizmu destabilizuje, telo nastoji da obnovi količinu kalcijuma, a znamo da kalcijuma najviše ima upravo u kostima. Rezultat su krte kosti.

4. Previše proteina

Prevelikim unosom namirnica bogatih proteinima može se poremetiti pH vrednost u organizmu, što takođe utiče na količinu kalcijuma. Savet je da pokušate da ne prelazite dnevne doze, što je oko 45 g proteina za žene.

5. Kofein

Ukoliko se zdravo i balansirano hranite, ispijanje kafe s prijateljima neće ugroziti zdravlje, ali čuvajte se akumulacije kofeina u organizmu jer na duge staze može biti opasan za kosti. Dakle, dve šolje kafe dnevno sasvim su dovoljne!

Izađite na sunce po vitamin D
Izađite na sunce po vitamin D

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track