Jednostavno do savršenih noktiju
Foto: Shutter.

Promenom navika postići ćete savršene rezultate

Jednostavno do savršenih noktiju

Stil -
Lepe šake odraz su negovane žene, zato posebno obratite pažnju na brigu o njima

Boja noktiju, njihov oblik i način rasta mogu jasno da vam ukažu na njihovo zdravlje i stanje vašeg celokupnog organizma.Već neko vreme niste zadovoljni izgledom svojih noktiju, a pored toga došlo je leto - vreme kada treba da izađete iz zatvorene obuće, obujete omiljene sandalice i prikažete i nokte na nogama. Međutim, niste oduševljeni ni kako oni izgledaju, a ni manikir ni pedikir nisu uspeli da reše vaš problem. Stručnjaci tvrde da za savršen izgled noktiju nisu dovoljni samo takvi tretmani, već i izbor namirnica koje unosite u organizam, ali i način života. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da nokte održavate zdravim, čvrstim i lepim.Promenite navike u ishraniNedostatak vitamina i hranjivih supstanci utiču na to da nokti budu suvi, krhki i izuzetno slabi. Zbog toga lako pucaju, listaju se ili menjaju boju. Da sve to ne bi bilo tako, pokušajte da u ishranu uvrstite koštunjavo voće, proteine iz nemasnog mesa, ribu, jaja, žitarice, krastavac i razne vrste voća. Takođe, povećajte unos kalcijuma i cinka, pogotovo ako vam se na noktima pojave bele mrlje. Treba da znate i da pušenje i alkohol negativno utiču na nokte, isušuju ih, a i lakše se lome.

Hidrirajte šake

Pobrinite se za to da vaši nokti uvek budu dovoljno hidrirani. Jednostavan način da to postignete jeste da pre spavanja ruke i nokte namažete vazelinom. U te svrhe možete koristiti i maslinovo ulje ili bilo koji drugi proizvod koji sadrži vitamin E. Obavezno nosite gumene rukavice dok obavljate kućne poslove kao što su pranje sudova ili čišćenje, koje obuhvata i korišćenje raznih sredstava za dezinfekciju.Uvek dobro osušite nokteNakon tuširanja, kupanja ili plivanja u bazenu nokte i na nogama i na rukama trebalo bi dobro posušiti. Ukoliko su vlažni, povećava se rizik od gljivične infekcije, pa se podrazumeva i da vaše čarape i cipele nikada ne bi trebalo da budu vlažne i znojave. Važno je da izbegavate čarape od sintetičkih materijala i koristite pamučne, jer one pomažu u upijanju znoja.

Pažljivo s lakovima

Pre nego što nanesete omiljeni lak, nokte prvo premažite osnovnim bezbojnim premazom, a zatim nanesite lak u boji. To će vam pomoći da sprečite gubitak boje noktiju. Važno je znati da nije dobro da na noktima stalno imate lak - zato ga na svakih desetak dana skinite i neka vaši nokti dišu najmanje 24 sata pre nego što ih opet namažete.Odaberite kvalitetan skidač lakaAko vaši nokti ne izgledaju zdravo, možda je kriv skidač laka za nokte. Većina njih sadrži aceton i formaldehid, a ti elementi znatno isušuju nokte. Zato koristite odstranjivače na bazi acetata, oni daju najbolje rezultate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track