U ženskim tašnama više bakterija nego u WC

U ženskim tašnama više bakterija nego u WC

Stil -
Kožne tašne su više izložene bakterijama zbog sunđeraste teksture koja pruža dobre uslove za rast i širenje bakterija

Istraživanja su pokazala da u jednoj od pet torbi sa ručkama ima toliko bakterija da predstavljaju rizik po zdravlje ljudi.Nedavna studija je otkrila da je najprljavija stavka u prosečnoj tašni krema za ruke.

U pakovanju kreme za ruke pronađeno je više bakterija nego u prosečnoj wc šolji. Za karmin i maskaru su nešto bolji rezultati. Testovi, koje je sproveo Institut za higijenu, takođe su otkrili da kožne tašne su više izložene bakterijama zbog sunđeraste teksture koja pruža dobre uslove za rast i širenje bakterija. Istraživači sugerišu da bi žene trebalo da redovno brišu ruke i torbe sa antibakterijskim maramicama ili gelom za sprečavanje kontaminacije.

"Tašne redovno dolaze u kontakt sa našim rukama i drugim površinama, pa je rizik od prenošenja različitih bakterija veoma visok, posebno zato što se torbe retko čiste. Kada su ove bakterije na torbi, one mogu lako da se prenose putem ruku na druge površine", kaže Piter Barat, tehnički direktor u Institutu za higijenu.

Inače, ovo istraživanje je urađeno nakon studije koja je pokazala da su radne površine u kuhinji toliko prljave, da mogu da izazovu bolest. Istraživanje je takođe otkrilo da su ručke od frižidera i mikrotalasnih rerni prepune bakterija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track