(VIDEO) OVAKVU PEĆINU JOŠ NISTE VIDELI: Pogledajte kako nastaje ova čarobna svetlost
Foto: Youtube/screenshot

Više od tri hiljade kadrova

(VIDEO) OVAKVU PEĆINU JOŠ NISTE VIDELI: Pogledajte kako nastaje ova čarobna svetlost

Zanimljivosti -
Svetleći crvi su jedna od najčarobnijih životinjskih carstava na svetu. Po prirodi su veoma fotogenični, ali za njihovo posmatranje treba izdvojiti dosta vremena.

Go, See, WriteWaitomo glowworm caves in New Zealand - would you like to go exploring here one day?Source - http://bit.ly/1iXv3Hr

Posted by Go, See, Write on Tuesday, May 13, 2014

Kanadski snimatelj Džordan Post u pećini Vejtomo na severu Novog Zelanda, nakon šest sati snimanja, uspeo da zabeleži neverovatan snimak. A prazna baterija i drugi tehnički problemi produžili su mu boravak u pećini, ali je na sreću poneo dušek sa sobom, pa je uspeo da se odmori.

Za samo deset sekundi namontiranog materijala prikazanog u ovom videu, potrebno je otprilike dva i po sata snimanja, jer svaka scena sadrži trista kadrova, a ceo snimak više od tri hiljade.

Lose Yourself in a Time-Lapse of Carnivorous Glowworms http://ift.tt/1ObxOj9New Zealand’s caves are home to thousands...

Posted by Takyou on Monday, February 15, 2016

Novozelandski crvi, nemaju ništa zajedničko sa porodicom crva, oni pripadaju vrsti komaraca i predstavljaju njihove larve koje luče sluz, koja je se vidi na snimku. Ove hipnotišuće plave repove koriste da bi primamile mušice ili moljce, ali takođe i kao odbrambeni mehanizam.

Devet meseci traje proces pretvaranja larve u jedinku, posle čega gube svoje svetleće sposobnosti. U odraslom stadijumu ove jedinke ne poseduju razvijena usta, ali ni probavni sistem i zbog toga nakon polaganja jaja posle par dana uginu.

(Dailymail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track