PROMENE NA LJUDSKOM TELU U SVEMIRU: Skot Keli se iz kosmosa vratio viši od svog brata blizanca
Foto: Facebook/screenshot

Privremeno

PROMENE NA LJUDSKOM TELU U SVEMIRU: Skot Keli se iz kosmosa vratio viši od svog brata blizanca

Zanimljivosti -
Skot Keli je na Međunarodnoj svemirskoj stanici proveo gotovo godinu dana, a kada se vratio primetio je da je od svog brata blizanca viši za skoro 5 centimetara.

Source: Kelly returns to the US after a year on the International Space Station by ReutersNews on Rumble

Jedan od glavnih ciljeva njegove misije bio je analiziranje ljudskog tela na višemesečnom svemirskom putovanju. Skot je proveo 340 uzastopnih dana u svemiru, više nego bilo koju drugi Amerikanac, a kada se vratio izjavio je da se oseća "poprilično dobro".

A sada, pred Kelijem je još jedan projekat - praćenje njegovog zdravstvenog stanja. Promene na ljudskom telu bile su jedan od glavnih razloga zbog čega je NASA jednog jednojajčanog blizanca odlučila da pošalje na godinu dana u svemir, a da drugog, Marka, ostavi na Zemlji.

Source: Space station astronauts back on terra firma by ReutersNews on Rumble

Keli se, naime, iz svemira vratio 5 centimetara viši od svog brata blizanca, ali to je očekivano i privremeno, objašnjava Džef Vilijams iz NASA. “Astronauti u svemiru porastu jer im se kičma produži, ali nakon kraćeg vremena provedenog na Zemlji, vrate se na pređašnju visinu', rekao je Vilijams.

As expected, astronaut Scott Kelly grew 2 inches during his time aboard the International Space Station.Astronauts get...

Posted by NASA X on Thursday, March 3, 2016

Naučnici iz Nacionalnog instituta za svemirska i biomedicinska istraživanja posebno će obratiti pažnju na pojave krtih kostiju, slabih mišića, "vazdušastog" lica i noga, smanjenja srca i problema sa ravnotežom.

(CNBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track