(VIDEO) DA LI SU SE ZAISTA SPUSTILI NA MESEC? Uprkos Nasinim dokazima, rasprave ne jenjavaju
Foto: Profimedia

Svemirske teorije zavere

(VIDEO) DA LI SU SE ZAISTA SPUSTILI NA MESEC? Uprkos Nasinim dokazima, rasprave ne jenjavaju

Zanimljivosti -

Misija Apola 11, spuštanje na Mesec 20. jula1969. izazvala je polemike koje traju već decenijama. Zagovornici teorije zavere, kako je čitava operacija pažljivo iscenirana, našli su snažno uporište u javnosti.

Procenjuje se da zapanjujućih 40 odsto američkog naroda ne veruje u spuštanje na Mesec, iako se ovaj događaj smatra jednim od najsvetlijih momenata novije američke istorije.

Površina Meseca (Foto: Profimedia)
Površina Meseca (Foto: Profimedia)

Uprkos mnogim argumentima koje teoretičari zavere pružaju (senke modula pod različitim uglovima, vijorenje zastave tamo gde nema atmosfere itd.) Nasini istraživači uspevaju da odbrane ovu misiju prostim zakonima fizike. Najuočniji primer, upravo je čuvena zastava pobodena na mesečevu površinu. Zašto se vijori?

Baz Oldrin (Foto: Profimedia)
Baz Oldrin (Foto: Profimedia)

Američke zastave koje su pre više od 40 godina postavili Nasini astronauti i dalje tamo stoje. a od šest postavljenih zastava, pet ih je još uvek na Mesecu. Međutim, Amerikanci su ostali bez konkretnog dokaza šetnje Nila Armstronga i Baza Oldrina, jer one više nemaju na sebi poznate američke boje. Zastave se i dalje mogu videti na snimcima Nasine kamere na Mesečevom orbiteru (LROC), a prema predviđanjima naučnika, one su sada gotovo potpuno bele zbog nefiltrirane sunčeve svetlosti i svemirskog zračenja. Taj proces se dešava i na zemlji, doduše mnogo sporije, na čemu se još jednom treba zahvaliti atmosferi.

Ostaje još jedno, ali zanimljivo pitanje - Ako je spuštanje na Mesec lažno, zašto tadašnji Sovjetski savez nije ukazao na to?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track