(VIDEO) PROVERITE DA LI STE DALTONISTA: Gledajte sliku 30 sekundi, rezultat će vas raspametiti
Foto: Facebook Printscreen

Varljiva čula

(VIDEO) PROVERITE DA LI STE DALTONISTA: Gledajte sliku 30 sekundi, rezultat će vas raspametiti

Zanimljivosti -
Ljudska percepcija vrlo je varljiva. Koliko god su naša čula napredna i zahvaljujući njima opstajemo, mogu vrlo lako da budu prevarena. Najbolji primer za to možete sami isprobati u videu BBC-jeve emisije "Boja: Spektar nauke".

Pratite pažljivo uputstva, fokusirajte se na centralnu tačku između 30 sekundi i jednog minuta i pogledajte sliku crno-belog pejzaža. Što bi rekao Obi-van Kenobi u prvom filmu iz serijala "Ratova zvezda": "Ne veruj svojim očima, mogu da te prevare".

Trik je u "kupastim ćelijama", odnosno čepićima, koji su jedni od dve glavne vrste fotoreceptora u mrežnjači oka, koje je odgovorno za prepoznavanje boja. Postoji 3 vrste čepića, koji su osetljivi na plave, zelene i crvene talasne dužine svetlosti. Kada smo izloženi dugo jednoj boji, taj poseban tip čepića postaje prestimulisan i "umoran".

Posledica toga jeste da se oslanjate na upotrebu 2 preostala tipa, koji pokazuju najbližu komplementarnu boju (crvena-zelena, plava-žuta). Kao kada se sunčate zatvorenih očiju glave usmerene ka suncu - čim otvorite oči svet će vam nekoliko sekundi delovati plavkasto.

(Ifl Science)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track