PROTEST SLOVENACA: Dali Špancima medu za parenje, a oni sad hoće da ga kastriraju!
Foto: Profimedia

Sredio sve medvedice

PROTEST SLOVENACA: Dali Špancima medu za parenje, a oni sad hoće da ga kastriraju!

Zanimljivosti -
Slovenski medved Piros, koji je poslat na Pirineje kako bi osnažio vrstu, nadmašio je svojim reproduktivnim sposobnostima sva očekivanja, ali pošto se pari i sa svojim potomstvom španski biolozi razmišljaju da ga kastriraju ili odstrele kako bi spasli bioraznolikost vrste.

Okrutna ideja o odstrelu naišla je na zgražavanje u Sloveniji odakle je medved i poslat u okviru programa jačanja oslabljene populacije smeđih medveda u tom području. Zajedno sa njim bile su donirane i dve medvedice, Živa i Velba.

Piros se predobro snašao na novom terenu pa nova genetska istraživanja pirinejske medvjeđe družine pokazuju da je u međuvremenu postao otac tri četvrtine medveda koji tamo žive jer se pario i sa svojim ženskim potomstvom. Plodni Piros, koji ima 27 godina, postao je dominantan u šumama koje dele Španiju od Francuske.

Ilustracija (Foto: Profimedia)
Ilustracija (Foto: Profimedia)

Budući da parenje među srodnicima donosi genetske bolesti i slabljenje vrste, u Španiji je napravljeno više varijanti za rešenje problema sa potentnim mužjakom visokim 210 centimetara i teškim 220 kilograma.

Među njima su odstrel, kastracija, ali i Pirosov "progon" nazad u Sloveniju, čija su društva za zaštitu životinja burno reagovala. Oni traže da slovenska vlada u zamenu za Pirosa ponudi Španiji mlađeg medveda koji bi, ipak nešto suzdržanije, nastavio tamo gde je Piros stao.

Niko, međutim, ne može da kaže da Piros nije ispunio svoju misiju, jer je smeđi medved na Pirinejima pre njegovog dolaska važio za gotovo izumrlu vrstu.

(El Mundo de los Pirineos)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track