(FOTO) KUPIO JE KINESKU VAZU ZA 12 FUNTI: Šta mislite, koliko sada vredi ovaj antikvitet?
Foto: Twitter/screenshot

Iz 18. veka

(FOTO) KUPIO JE KINESKU VAZU ZA 12 FUNTI: Šta mislite, koliko sada vredi ovaj antikvitet?

Zanimljivosti -

Pokojni kolekcionar Čarls Džordž 1952. godine kupio je kinesku vazu za samo 12 funti, a njena vrednost sada procenjena je na skoro milion funti.

Iako je njegova vrednost prvobitno bila procenjena na 30 hiljada funti, antikvitet iz 18. veka uneo je nemir u svet kolekcionara kada je na aukciji u Glosterširu u Engleskoj prodat za neverovatnih 900.000 funti.

A celadon-glazed Chinese vase from the family of a knowledgeable mid-20th century collector looks set to create international interest at Mallams Auctioneers later this month http://bit.ly/1XeGOKM #ceramics

Posted by Antique Collecting Magazine on Wednesday, April 6, 2016

Vaza je napravljena u periodu između 1722-1735. godine za vreme vladavine cara Jundženga, koji je lično nadgledao njenu izradu. On je zahtevao najbolji nivo izrade, a iako vaza ne izgleda skupoceno, porcelanu iz tog vremena stručnjaci se dive zbog tehničkog savršenstva.

"Vlada oskudica za originalnim radovima visokog kvaliteta sa poreklom kao što je ova izuzetna vaza. Ovo je predmet koji je dostigao najveću cenu u istoriji naše kuće", rekao je direktor aukcijske kuće Robin Fišer.

(Metro.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja