Obično je to čedar, ali neko ipak traži nešto egzotičnije. Za te ljude, preporučili bismo specijalnu italijansku vrstu, zvanično poznatu kao kasu marzu. U prevodu bukvalno znači "Pokvaren, buđav sir."Kasu marzu zapravo počinje sa potpuno drugom vrstom sira koja se zove pekorino sardo. Ipak, umesto da sir stoji na hladnom i mračnom mestu, pekorino sardo se iznosi napolje i stavlja na sunce. Čak je dozvoljeno i muvama da ležu jaja po njemu.Dok se jaja otvaraju, mali crvi se hrane sirom i puštaju enzime koji ubrzavaju proces fermentacije.
Iznenađujuće, kasu marzu je vrlo tražen iako nije legalan u Italiji i Evropskoj Uniji. Uprkos zabrani, lokalno stanovništvo Sardinije nastavilo je da pravi kasu marzu i prodaju ga na crnom tržištu.
Kasu marzu je poznat kao najopasniji sir na svetu. Ne samo zbog zdravstvenih rizika, već zato što vrvi mogu zaista da porastu i budu pojedeni.(ViralNova)