(VIDEO) NOVA ŠANSA: Ovih 7 životinja su ostale bez svojih udova, ali danas ponovo hodaju
Foto: Youtube Printscreen

Spas u zadnji čas

(VIDEO) NOVA ŠANSA: Ovih 7 životinja su ostale bez svojih udova, ali danas ponovo hodaju

Zanimljivosti -

Prostetički udovi su menjali živote ljudi sa fizičkim hendikepom na bolje, još od vremena starog Egipta koji su prvi pravili veštačke ekstremitete, ali tek od skora se ista praksa koristi kako bi se pomoglo i životinjama.

Kućni ljubimci i životinje sa farmi su tipični primeri životinja kojima se pomaže na ovaj način, ali tu i tamo se provuče i neka egzotičnija životinja.

1. Vinter

Vinter je delfin koji živi u akvarijumu u Klirvoteru. 2005. godine je izgubila rep, koji se zaglavio u zamku za krabe, pa je morala da se osloni na ljude kako bi preživela. 2007. je dobila novu šansu i novi prostetički rep.

2. Lepotica

Beloglavi orao po imenu Lepotica dobila je vernu kopiju kljuna koji je izgubila pre više od 8 godina kada ju je upucao lovokradica.

3. Oskar

Oskar je prva mačka u istoriji koja je dobila veštačke noge. Ostao je bez nogu kada je spletom nesrećnih okolnosti podleteo pod kombajn. Sada mu je ostalo još 8 života.

4. Alison

Pretpostavlja se da je ova morska kornjača ostala bez svojih peraja u napadu ajkule, ali ju je tim biologa opremio najsavremenijim pomagalom.

5. Midou

Ovo predivno tele je prvi preživar na svetu sa veštačkim zadnjim nogama.

6. Derbi

Već neko vreme se prave artificijalni udovi za pse, ali u retko kom pas može da radi ono što najviše voli - da trči. Zato je Derbi dobio posebnu vrstu pomagala koja mu je to omogućila.

7. Moša

Moša je imala tu nesreću da stane levom nogom na minu. Bilo je problematično napraviti protezu koja će izdržati njenu težinu, ali ipak, trud se isplatio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track