(VIDEO) BILI SU DUHOVITI: Poslednje reči osuđenika na smrt, koje se i danas citiraju
Foto: Profimedia

Zauvek zapamćeni

(VIDEO) BILI SU DUHOVITI: Poslednje reči osuđenika na smrt, koje se i danas citiraju

Zanimljivosti -

Po njima su ostali upamćeni i dan-danas.

Osuđenik Gari Gilmor u leto 1976. godine ubio je dve osobe, zbog čega je osuđen na smrt. Imao je pravo da bira hoće li biti obešen ili streljan, nakon čega je Gari izabrao streljanje.

Ubijen je 17. januara 1977. godine u Utahu. Noć pre, tražio je da se okupe njegovi prijatelji i porodica, a njegov ujak Vern Dajko priznao je kako je prošvercovao tri bočice viskija koje je Gary popio. Ujutru je svezan za stolicu, dok su mu vreće sa peskom bile vezane za njega, da zadrže metke.

Kada su ga pitali ima li šta da kaže za kraj, izgovorio je: "Let’s do it". Dan Vejden tvrdi kako je slogan za Nike "Just do it" osmišljen prema Garijevom citatu.

Džejms D. Frenč, američki kriminalac koji je poslednji ubijen u američkoj državi Oklahoma, već je bio u zatvoru na doživotnoj robiji zbog ubistva motoriste. Iako je hteo, plašio se da izvrši samoubistvo, pa je zbog toga ubio cimera u ćeliji, kako bi državu primorao da ga ubije.

Njegove poslednje reči, pred smrt na električnoj stolici bile su: "Šta mislite o ovom naslovu - French Fries (prženi Frenč)".

foto printskrin
foto printskrin

Džimi L. Glas, takođe osuđeni ubica, smaknut je na električnoj stolici 1987. godine u Luzijani. Već je imao kriminalni dosije, zbog kojeg je završio u zatvoru, kada je nakon bekstva sa cimerom Jimijem Vingom 1982. godine, ubio je bračni par Nevtona i Erlenu Braun, piše Vintage news.

Poslednje reči su mu bile: "Radije bih pecao".

foto printskrin
foto printskrin

Džordž Apel ubijen je na električnoj stolici u Njujorku 1928. godine.

"Pa gospodo, uskoro ćete videti pečenu jabuku ("baked Appell" - igra rečima)", poslednje je što je Džordž rekao.

foto printskrin
foto printskrin

Vincent Gutirez pogubljen je 2007. godine smrtonosnom injekcijom. Verovalo se da je patio od bipolarnog poremećaja, a njegove poslednje reči su glasile: "Voleo bih svima da kažem da mi je žao zbog svega što se desilo. Moja greška. Voleo bih i da zahvalim svima koji su bili sa mnom sve ove godine. Sestri Doris, mojoj majci, braći, ocu. Volim vas sve. Gde je onaj moj dvojnik kad mi stvarno treba?".

(Info-ks)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track