IZDALA MU AMERIČKA VLADA: Čerčil je imao lekarsku potvrdu da mora da pije 2,5 dcl alkohola dnevno
Foto: Profimedia

specijalna dozvola

IZDALA MU AMERIČKA VLADA: Čerčil je imao lekarsku potvrdu da mora da pije 2,5 dcl alkohola dnevno

Zanimljivosti -

Tokom prohibicije u SAD ranih 30-ih godina prošlog veka, ljekari su morali da izdaju posebne potvrde onima koji su alkohol koristili u medicinske svrhe. Takvu potvrdu tokom boravka u Americi imao je i britanski premijer Čerčil, koji bez viskija nije mogao da uživa u omiljenom tompusu.

Među eksponatima izložbe koja je u čast Vinstona Čerčila otvorena u Njujorku 2012. godine našao se i sertifikat kojeg je Čerčilov američki doktor izdao 1932., u vreme zabrane trgovine alkoholom.

U ovom dokumentu se naglašava da britanskom premijeru iz razloga lečenja od nesreće mora biti dopušteno da konzumira alkohol tokom jela, "ne manje od 2,5 decilitra". Reč je o nesreći iz decembra 1931. kada je na ulicama Njujorka Čerčila automobilom udario taksista Edvard Kantasano.

Inače, Vinston Čerčil je jedina osoba na svetu koja je za života dobila počasno američko državljanstvo, jedini stranac po kojem je imenovan američki ratni brod, a upravo u Njujorku nalazi se i jedina knjižara na svetu u kojoj se prodaju Čerčilove knjige i članci, kao i memorabilije povezane sa životom i delom ovog državnika.

Čerčilova majka Dženi rođena je u Bruklinu i zato je razumljivo da Amerikanci osećaju kako je njegova životna priča deo i njihove istorije. Istorijski period tokom kojeg je bila zabranjena trgovina alkoholom u SAD-u (1919.-1932.) je poznato pod imenom prohibicija. Zabrana trgovine alkoholom je ukazala na nesavršenost američke demokratije jer je uprkos zakonu o prohibiciji potrošnja alkohola i dalje bila velika.

To su iskoristili mnogi gangsteri koji su se krijumčarenjem i prodajom alkohola obogatili. Kad bi kakvo sredstvo s alkoholom bilo potrebno za medicinske svrhe, potpisivao se dokument - medicinski obrazac koji je izdavala američka vlada.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(istinito.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track