(VIDEO) TROJANSKI BRODOVI: Na dnu Crnog mora pronađeno 40 netaknutih olupina antičkih plovila
Foto: Youtube Printscreen

Neverovatno otkriće

(VIDEO) TROJANSKI BRODOVI: Na dnu Crnog mora pronađeno 40 netaknutih olupina antičkih plovila

Zanimljivosti -

Tokom projekta čišćenja dna Crnog mora, radi geofizičkih istraživanja, pomorski arheolozi su pronašli olupine 40 antičkih brodova koje su neverovatno dobro očuvane.

Arheolozi su dugo verovali da “mrtva zona” održava “žrtve brodoloma” u savršenom stanju, a ova ekspedicija je pokazala da su bili u pravu. Otkriveno je više od 40 antičkih olupina brodova iz osmanskog i vizantijskog perioda.

Otkriće (Foto: Youtube printscreen)
Otkriće (Foto: Youtube printscreen)

Pretpostavlja se da su olupine u dobrom stanju zbog nedostatka kiseonika u Crnom moru, koji je glavni uzrok za raspadanje drvene građe u moru. Ekspedicija je zaronila na 1.800 metara ispod površine Crnog mora koristeći brod opremljen najnaprednijom instrumentima na svetu.

"Glavni fokus ovog projekta je da se izvrše geofizička istraživanja, odnosno da se otkrije pređašnji površinski omotač zemljišta zakopan ispod morskog dna, kao i da uzmemo osnovne uzorke i uradimo rekonstrukciju crnomorske praistorije", izjavio je profesor Džon Adams, vođa ekspedicije.

Kada su vesti odjeknule mnogi su pomislili na romantično viđenje Trojanskog rata i čuvenih Odisejevih izgubljenih brodova, ali iako je ta ideja primamljiva, građa trupa otkriva da se radi o znatno mlađim plovilima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track